Flukt til fortiden

Hver gang jeg ser en film som kan være kandidat til å komme på listen min over årets beste, skriver jeg den opp. Etter å ha sett Don’t come knocking strøk og ommøblerte jeg en del. Filmen var så god at den snudde opp/ned på inntrykket av filmåret mitt så langt.

Regissør Wim Wenders har laget mange solide, underfundige filmer tidligere, men det er noe nytt jeg setter pris på i Don’t come knocking. Sam Shepard har bidratt til manuset. Han er en solid skuespiller som i det siste har konsentrert seg om å skrive teater. Tonen i filmen er gjenkjennelig Wim Wenders, men teksten inneholder en kul absurditet som minner meg om Hal Hartley i hans velmaktsdager på 90-tallet.

Historien handler om en tabloid-vennlig skuespiller med en karriere som western-heltpå hell. En dag stikker han av fra en filminnspilling med en forsikringsagent i hælene. Forvirret reiser gamlingen av gårde for å oppsøke fortiden i form av mor, eks-kjærste og mulige barn.

Skuespillerne i filmen er ansikter jeg skulle ønske vi hadde sett oftere på lerretet. Foruten Sam Shepard i hovedrollen, så gjør kona hans, Jessica Lange, en bedre innsats enn i Broken Flowers. Sarah Polley er en personlig favoritt fra jeg så henne for første gang i Exotica.

Folk oppfører seg ikke helt som ventet, det er tydelig i dialog og kroppsspråk at det foregår mer enn en ting inne i hodet deres om gangen. Og det tilfører filmen adskillig humor. Irrasjonell oppførsel og absurditet til tross, alt virker følelsemessig logisk.

Mangel på kommunikasjon gjør at lyd og bilde må fylle ut der ordene svikter. Fantastiske bilder fra et mytisk cowboy-landskap, forfallene byer og et spennende soundtrack uten klisjeer skaper en god stemning.

For å feie all tvil av banen om hva jeg mener, en sekser på terningen. Ingenting mer å si om den saken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: