Eksperimenter i skolepolitikk

Med en milliard dollar i potten gikk Microsoft-gründeren Bill Gates inn for å støtte den offentlige skolen i USA i 2000, forteller Business Week. 6 år senere gir journalisten det faglige resultatet karakteren C. Velgjørerne har klart å øke gjennomføringsgraden til elevene, men selv med masse midler målrettet brukt på utvalgte skoler er de faglige forbedringene små. Resultatet i matematikk er til og med forverret.

Pedagogikken Gates stiller pengene sine bak er overraskende lik en ideell sosialistisk skolepolitikk: Store skoler deles opp i små, elevene skal ikke sorteres etter prestasjoner, mengden fremmedspråk reduseres og prosjektundervisning brukes mer. Til tross for flere titallsmillioner og høy oppmerksomhet på hver skole, har satsingen i stor grad gitt dårlig eller blandede resultater.

En grundig evaluering har ført til at kursen fremover vil bli lagt noe om. Hovedlinjene i å få til mindre skoler vil bli fulgt opp, men erfaringene så langt tilsier at lokale tilpasninger og valgfrihet for elevene er viktig for å få en skole til å fungere. Lærere og skoleledere er helt essensielle for å få undervisning til å fungere, så etterutdanning, rekruttering og å få ut ansatte som ikke fungerer vil prioriteres. Strengere akademiske krav vil forhåpentligvis gi bedre faglige resulateter.

Svarene er ikke enkle, men det pågående amerikansk eksperimentet Gates har satt i gang for å skape en bedre skole, ligger nærmere norsk tenkemåte enn man skulle tro.

Business Week har laget en liste over andre tilnærmingsmetoder ideelle stiftelser i USA har brukt med suksess for å forbedre den offentlige skolen:

  • Bring inn næringslivsledere for å lede skoler med problemer
  • Bruk teknologi mer effektivt
  • Gi fattige barn mulighet til å velge skole
  • Gi talentfulle barn fra en vanskelig bakgrunn oppfølging tidlig
  • Sørg for å gi lærere opplæring og lønn tilpasset det 21. århundre
  • Design og bygg bedre skoler
  • Øk engasjementet til elevene med fokus på karriere-bygging
  • Bruk folk fra næringslivet for å bøte på lærermangel (i visse fag)
  • Hev de faglige kravene for fullført videregående (high school)
  • Putt matematikk og naturfag i føreresetet

Norsk skole vil forhåpentligvis gjøre seg nytte av noen av disse erfaringene. Ser vi på de store politiske debattene de siste årene har de ærlig talt vært ganske dillete: Lunsjservering, nasjonale prøver og private skoler. I den store sammenhenger spiller disse tingene en forsvinnende liten rolle i forhold til de endringene som er nødvendig for å tilpasse oss fremtidens utfordringer.

Mer informasjon finnes i et intervju med Melinda og Bill Gates, samt en beskrivelse av to vellykkede prosjekter for å skape mindre skoler og bedre skoler, Hør også på Business Week podcasten for 15.06. for å høre et intervju med journalisten som jobbet med saken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: