Skjev start for likelønnskommisjon

Regjeringen ber leder i Likelønnskommisjonen Anne Enger Lahnstein holde seg unna diskusjoner om en av de grunnleggende mekanismene for lønnsfastsettelse i Norge.

Frontfaget er navnet på de første avtalene i et oppgjør som setter tonen for resten av forhandlingene (se LOs Tariffleksikon). I dag er det mannsdominerte industrifag som danner utgangspunktet for lønnsfastsettelsen i alle andre bransjer.

Leder i fagforeningen Unio, Anders Folkestad, tar det som en selvfølge at kommisjonen tar tak i dette. Likestillingsombud Beate Gangås sier til Dagens Næringsliv (ikke tilgjengelig på internett): «Det kan være et problem at industrien går foran, fordi det med den modellen kan være vanskelig å få til lønnsløft for for eksempel lavlønnsgrupper i offentlig sektor.»

Leder Anne Enger Lahnstein har fått andre ordre fra høyeste hold: «Jeg oppfatter at mandatet ikke legger noen begrensninger på hva vi skal se på, bortsett fra at vi ikke skal diskutere frontfagsmodellen.»

Statsråd Karita Bekkemmellem kommer med denne språkblomsten for å forsvare begrensningen i mandatet: «At frontfagsmodellen skaper begrensninger, synes jeg er å snu det på hodet. Tvert imot.»

Uansett hva hun mente med denne kryptiske kommentaren, hadde konklusjonen fra Likelønnskommisjonen fått større autoritet med et mer åpent mandat. Det kan godt hende frontfaget ikke er et problem, men det må det være lov å undersøke.

Mistanken for sabotasjen av mandatet går i retning av LO, ikke fagforeninger generelt, men en av dem. Et så konservativt, for ikke å si reaksjonært, utgangspunkt for en viktig undersøkelse bør skuffe flere enn meg.

Jeg er spent på om feminister vil reagere på dette skjeve utgangspunktet for å ta tak i en av de viktigste temaene for likestilling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: