Løskrutt til debatten om lokaldemokrati

Mer makt til innbyggerne i kommunene er min hjertesak for neste valgkamp. For å få det til må politikerne ta store grep og tøffe valg. Stortinget må gi fra seg makt og organiseringen av kommunene (og eventuelt fylket) må pusses kraftig opp.

Stor er derfor skuffelsen over at et dokument fra Civita bommer totalt på egen målsetning: «I rapporten foreslås tre reformgrep som vil gi en alternativ kurs for å oppnå målet om et mer effektivt demokrati med større politisk legitimitet.»

Jeg gidder ikke en gang liste opp konklusjonen. De leserne som har fulgt meg så langt vil sannsynligvis falle fra. Grepene er utydelig formulert, forklart og begrunnet. De som vil kan lese rapporten selv.

Hovedbekymringen til forfatter Øyvind Såtvedt ser ut til å være det han kaller fragmentering av makt, et økt antall etater og nivåer å forholde seg, noe som fører til at velgere og politikere ikke helt vet hva de må gjøre for å påvirke det som skjer.

Tror jeg… For rapporten virker som en litt rotete oppgave skrevet på en distriktshøyskole. Kildehenvisninger, teoretikere og utgreiinger er det ingen mangel på. Klare utfordringer, eksempler på svar, belegg og forslag til konkrete reformer er det verre med.

Øyvind Såtvedt er stabssjef for byrådslederen i Oslo. Det merkes. Lange deler av teksten dreier seg om Norges navle og det er lite relevant å finne hvis du bor andre steder i landet.

Det er ingenting galt med en rapport om demokrati i Oslo, men det er ikke sånn den blir presentert. Og det begrenser hvor relevant forsøkene på konklusjoner er for administrasjon av Norge generelt.

Et stykke ut i teksten dukker interessante problemstillinger opp (for eksempel konsekvensene av barnehagereformen), men Såtvedt hopper fort videre til noe nytt. Rapporten hadde tjent på å begrense seg og fortelle klarere historier.

Jeg skulle gjerne ha gitt Civita bedre omtale. De har begynt å legge ut alt de produserer i gratis pdf-filer. Grundig undersøkelser av temaer løsrevet fra den politiske dagsorden fra tenketanker, uavhengig av politiske meninger, er sympatisk.

I den kommende diskusjonen om forvaltingsnivåer trenger tilhengere av lokaldemokrati skarp ammunisjon, og denne rapporten var knapt rødfis.

Etter en tidligere post på bloggen om lokaldemokrati sendte Lasse G. Dahl meg en lenke til SVs utrednig om fremtidens regioner. I desperasjon over rapporten fra Civita stakk jeg over dit en tur og håper å skrive en mer konkret kommentar i fremtiden med dette som bakgrunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: