Forfatterlaget undergraver smale bøker

I sin evigvarende omkamp mot åpning for mer konkurranse om norske lesere, undergraver forfatterforeningen salg av mer bøker. Så langt har interesseorganisasjonen tatt feil i alle sine spådommer, likevel fortsetter de å klage.

Bush bruker hele tiden behovet for mer forskning og større klarhet som en unnskyldning for å la være å gjøre noe aktivt for å hindre utslipp som bidrar til drivhuseffekten. Det er tragisk at norske forfattere velger samme strategi i diskusjonen om bokmarkedet.

En rapport fra Konkurransetilsynet bekrefter meldingene fra bokhandlerne om konsekvensen av den nye bransjeavtalen: Prisene har gått ned og salget har gått opp over hele linjen.

På forhånd ble det spådd at lavere pris bare ville komme bestselgerne til gode. Erfaringene etter ett år tilsier noe annet: 9 % mindre å betale i snitt og 7 % for bøkene utenfor ti-på-topp gir liten grunn til å klage.

Ingen burde være overrasket over at bredden stadig selger bedre. Det er en del av en økonomisk trend som har vært mye diskutert de siste årene. La oss ta en nærmere titt på hvordan det gir seg utslag i det norske bokmarkedet.

Basert på diagrammet på side 26 i Konkurransetilsynets rapport er det kun et titalls titler, max 100, som selger i flere tusen eksemplarer i løpet av et år. Deretter viser kurven at antallet eksemplarer for hver tittel blir stadig mindre.

Balansen mellom besteselgere og smal litteratur er ganske interessant. 43 % utgjøres av de 1000 mest solgte. Tatt i betraktning at fortjenesten for hver bok sannsynligvis er minst like god på bøker med lavt opplag, tjener bokbransjen mer på smal litteratur enn bestselgere.

Her er det viktig å ta et et forbehold. Å produsere, sende og putte i hyllen en ny tittel koster mer enn å ha et eksemplar til av bestselgeren. Effekten er avhengig av at det ikke er for dyrt å ha et stort utvalg som kan tilfredsstille folk med sær smak.

Wired skrev en god artikkel om fenomenet, kalt den lange halen, for en stund siden. Den fokuserer på hvordan det blir lettere å tjene mer penger når kunnskapen om obskure produkter øker og prisen på å sende ut hvert eksemplar går ned.

Forlag som vil lykkes fremover må finne billigere måter å ha en stor katalog på. E-bøker er en stund frem, men jeg ville solgt mer lydbøker nedlastbart. Gyldendal, Aschehoug og Damm må utnytte at de eier bokhandlere og internettbutikker ved å lage strømlinjeformete distribusjonssystemer. Gamle titler må gjøres tilgjengelig på en effektiv måte.

Dermed er vi fremme ved svaret på spørsmålet lederen av forfatterforeningen Anne Oterholm har stilt i dag: Hvis alt er så bra, hvorfor må Cappelen skjære inn til beinet?

Fordi det systemet forfatterne forsvarer er enormt bestselgerorientert og fungerer som en monopolkapitalisme hvor Cappelen faller utenfor. Hadde Anne Oterholm fått det som hun ville, hadde situasjonen vært enda verre.

Før den nye bransjeavtalen kunne nærmest forlagene plukke ut bestselgerne ved å sende dem ut gjennom bokklubber og bokhandlere de selv eide. Når pengene var på plass subsidierte noe av overskuddet bredden.

Overgangen til en ny situasjon der det er vanskeligere å bestemme hva som skal selge og de smale titlene utgjør en større del av omsetningen, krever nye metoder. Der kaver bokbransjen fremdeles.

Det eneste store forlaget som ikke eier bokhandlere nå er Cappelen. Det gjør at de i utgangspunktet er mer presset og må redusere bemanning. I en kommentar til Damms oppkjøp av Tanum tidligere i uken sier Erik Lundesgaard: «Fra et konkurransemessig synspunkt er dette en katastrofe, og oppkjøpet bekrefter påstanden om at bokbransjen ligner et kartell.» Og Cappelen står altså bare med et bein i dette kartellet.

Merkelig nok er forfatterforeningen mer ivrig på omkamper om en ny bokavtale som etter alle solemerker fungerer enn å ta tak i forlagenes monopolkapitalisme og nye muligheter til å selge smale titler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: