Mareritt om et samfunn

Stemningsrapporten fra det norske samfunn i Den brysomme mannen er svært treffsikker. All risiko og smerte blir effektivt kvalt av kos, interiør og overflatisk småprat. Stakkars Andreas blir kastet inn i en verden han ikke helt føler seg hjemme i.

Resultatet er til tider hysterisk morsomt, andre ganger smertefullt brutalt. Temaet tatt i betraktning vil jeg si filmen er en betinget suksess, også publikumsmessig. En måned etter premieren går Den brysomme mannen fremdeles på to forestillinger daglig i en stor sal. Når jeg så den tidligere i uken var salen nesten full.

Grunnen er nok de absurde og surrealistiske scenene i begynnelsen av historien hvor Andreas blir konfrontert med mennesker med et følelseliv et par hakk unna normalen, men likevel ubehagelig gjenkjennelige.

Regissør Jens Lien løfter manuskriptet ved å skape gode bilder til stemningen. Nitidige gjentakelser skaper en troverdig verden av noe som lett bare kunne blitt rart. Oppbyggingen av historien er like omhyggelig. Jeg blir forsiktig dyttet gjennom handlingsforløpet.

Ordet fortelling løper bort i en krok når jeg tenker på filmen. Det gjør at jeg går litt tom ut av salen. Det er vanskelig å leve seg inn i det som skjer uten troverdige karakterer. I beste fall kan man projisere egne følelser på hovedpersonen Andreas. Alle andre karakterer tjener bare historien.

Den brysomme mannen ble belønnet i Cannes for å være dyktig laget og dristig i valgene, men for meg trekker mangelen på hisotire og karakterer ned til en firer på terningen.

For noen måneder siden skrev jeg en artikkel om drømmeaktige filmer. Sharkbait anbefalte i den sammenhengen anime-serien Paranoia Agent, en absolutt innertier.

En designer har idé-tørke etter tidenes suksess, det minst ti hakk for søte kosedyret Maromi. En kveld hun går hjem blir hun banket opp av en liten gutt på gylne rulleskøyter, baseball-cap ned i øynene og en forvridd kølle. Angrepene sprer seg snart som en epidemi.

Serien begynner helt realistisk, men åpningssangen gir klare hint om at handlingen tar av. Alle hovedpersonene dukker frem i skumle, surrealistiske bakgrunner – atombombeeksplosjon, på månen, i ruiner, under vann, en golfbane – mens de ler hysterisk. I bakgrunnen spilles en i overkant lystig melodi med kryptisk tekst og nonsens-refereng.

Joda, til tross for en forsiktig start, så utvikler historien seg i retning av David Lynch på japansk. Det er i hvert fall sammenligningen jeg har lest mange andre steder. Lost er en sammenligning jeg har lyst til å bruke. Serien utforsker et sentralt mysterium, men hver av de 13 episodene konsentrer seg om å fortelle historien til en karakter.

Når den uunngåelige apokalypsen inntreffer til sist, så holder forklaringene seg nogenlunde på landjorden. Løsningen på gåten er nesten for opplagt, noe som er langt bedre enn de tåkete avslutningene som ofte svekker interessante historier i japanske tegnefilmer.

Animasjonen er til tider naturalistisk ned til små detaljer i kroppspråk som avslører følelser utenfor dialogen. Små spor om karakterer og forklaringer blir sydd inn i det visuelle. Det realistiske og fantastisk er like godt ivaretatt, uten at forskjellige tegnestiler skaper stygge kollisjoner.

Paranoia Agent tar sosiale mekanismer på kornet, enten det gjelder undertrykking av kollektive følelser, popularitet eller fortelling på folkemunne. Mye er føleles som typisk japansk, med disse fenomenene har også en allmennmenneskelig karakter.

Jeg kan ikke få anbefalt denne serien høyt nok. Balansen mellom det tankevekkende, skumle, morsomme og gåtefulle er perfekt.

Sjekk ut anmelderen John Power for et annet positivt perspektiv på serien. Tidligere har jeg anmeldt Tokyo Godfather og Perfect Blue av samme regissør, Satoshi Kon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: