Dårlig politiarbeid på et blunk

Fremdeles kan vi lese om minoriteter som blir kontrollert gjentatte ganger av politiet uten grunn. Å stoppe samme uskyldige person om og om igjen har slått meg som slett politiarbeid og sløsing med ressurser.

Utgangspunktet for Malcolm Gladwells Blink ser ut til å være en lignende erfaring. Han er selv halvt afro-amerikaner. I siste del av boken forteller han at i en periode hvor han lot håret gro ble han plutselig kontrollert langt oftere.

I et tilfelle ble han stoppet av en politipatrulje: «Det viste seg at de så etter en voldtektsmann, og voldtektsmannen, sa de, lignet veldig på meg. De dro frem en skisse og en beskrivelse. Jeg så på den og påpekte, så vennlig som mulig, at faktisk lignet ikke skissen det minste på meg. Han var mye høyere og kraftigere og femten år yngre enn meg (og, la jeg til i et fåfengt forsøk på humor, ikke på langt nær så kjekk).»

Noen har få andre alternativer enn å bli forbanna etter opplevelser av denne typen. Malcolm Gladwell tok fri et år fra jobben som journalist i The New Yorker for å lage en bok om hva som skjer når mennesker tar beslutninger uten å tenke.

I de første kapitlene demonstrer han hvordan erfarne fagfolk kan ta gode avgjørelser basert på ekstremt lite informasjon. Ekteskapsrådgiveren John Gottman har jobbet med forskning og terapi i flere tiår. Han har dokumentert at han klarer å forutsi om et ektepar holder sammen eller ikke om 15 år med 90 % treffsikkerhet basert på en 15 minutters analyse.

Gladwell er en historieforteller, så eksemplene på forbløffende intuisjon kommer på løpende bånd. Eksperimenter viser til og med at mer rasjonelle tilnærmingsmetoder kan senke treffsikkerhet under problemløsning.

På den annen side har vi eksempler på dårlig resultater basert på overflatisk kunnskap. Blink bruker mest tid på en rettssak mot en gruppe politi i New York som skjøt og drepte en uskyldig mann med 41 skudd. Hvorfor er intuisjonen vår noen ganger så elendig og andre ganger ekstremt effektiv?

Hele boken undersøker spørsmålet på en lettlest, underholdende og seriøs måte. Malcolm Gladwell vet å disponere stoffet, både for å fortelle historiene i hvert kapittel og for å trekke trådene sammen til slutt. Konklusjonen er kanskje ikke glassklar, men så entydig som en bok om humanistisk vitenskap kan være.

Løsningen som skisseres er trening på vanskelige situasjoner med krav til kort reaksjonstid og avdekning av egne fordommer. Det fører til bedre avgjørelser og smartere handlinger i en presset situasjon. Det kan synes opplagt, men når konklusjonen utledes fra så mange eksempler blir egne erfaringer satt inn i en oppklarende sammenheng.

Malcolm Gladwells websider inneholder gode eksempler på hans klare skrivestil fra artikler i The New Yorker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: