Ta igjen kalkunen

Press fra gjengen måtte til for at jeg skulle se videovold på 80-tallet. Jeg innømmer å ha vært en pyse. Unntaket var spaghetti-western og martial arts. Det telte liksom ikke.

Resultatet er at Exterminator (med 20 års grense!) fikk klare seg uten meg helt frem til i fjor. Motorsagmassakeren ligger fremdeles i min usett-haug med DVDer.

Et annet cover jeg har veldig klare minner om er Class of 1984. Når jeg så denne på et av disse kontinuerlige DVD-salgene ble fristelsen for stor. Jeg hadde også en fremtidig guttakveld i tankene når jeg kjøpte den.

Se på de tøffingene på coveret. Punkekostymer og olme blikk fra en ungdomsgjeng du vet ikke synger i Ten-Sing.

Baksidetekster og omtaler understreker ofte hvordan filmen forutså vold på skolen. Egentlig signaliserer det bare familielikheten til exploitation-film på 50- og 60-tallet. Sminket lav moral, vold og sex fremstilles under dekke av å være halvt dokumentarisk. En film om hvor ille ungdommen er selges til og kjøpes av ungdom klare for å bli sjokkert.

70- og 80-tallet rant over av ekstreme hevnfilmer. En vanlig og rettskaffen mann eller dame ble utsatt for overgrep. Etter å ha bli puffet for langt, slår hevneren hardt og nådeløst tilbake. Denne gangen er det en idealistisk lærer som lærer gjengen en lekse om disiplin. Var det ikke for sirkelsager og jernstenger ville nok Fremskrittpartiet ivrig bifalt.

La det ikke være noen tvil, dette er dårlig. Utrolig melodramatisk, overspilt og klønete replikker. Det kan jo gjelde mange filmer, men 25 år på baken gjør at det som var rått og brutalt blir ganske sjarmerende (med unntak av voldtektsscener, der klarer jeg ikke å opprettholde ironisk distanse).

Med det ene forbeholdet satt jeg, selv alene foran dataskjermen, og ropte entusiastisk ‘auda!’ og lo entusiastisk til kløningen. En bra og morsom dårlig film. Et godt tegn for en mulig vellykket visning på en guttakveld.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: