Pensjonsreform utarbeidet på bakrommet

I ti år har Norge diskutert fremtidens pensjoner. I sin forrige regjeringsperiode så Jens Stoltenberg at noe måtte gjøres for å holde Folketrygden økonomisk flytende og sørge for at gunstige ordninger for tidlig-pensjon ikke gjorde at folk forsvant fra arbeidslivet tidligere enn naturlig.

En tverrpolitisk gruppe jobbet lenge med å beskrive situasjonen og komme med et forslag. Mange organisasjoner bidro med kommentarer og innspill. I fjor vår vedtok et bredt flertall i Stortinget rammene for en pensjonsreform. Alt i full åpenhet.

Offentlig har det vært stille i et år, men på bakrommet har det foregått et arbeid med å få de praktiske detaljene på plass. Nå spørs det om LO og regjeringen har undergravd ti års arbeid og et gjennomarbeidet kompromiss fra i fjor.

I oppsummeringen av de ti første månedene for regjeringen er det tydelig at forslaget for nytt pensjonssystem er ferdig. Noen godbiter slenges ut til journalister sammen med jordbær og plukkemat på pressekonferanser, men noen helhetlig plan kommer ikke før offisiell behandling i september.

Så langt høres det ut som om det nye er at det blir mer penger til alle, samtidig som Folketrygden sparer penger. Mange gjetter på hvordan dette kunststykket kan henge sammen, men det er vanskelig å vite uten mer informasjon. Å holde folk i arbeid virker lavt prioritert i det som presenteres foreløpig.

Jeg synes det er skuffende at den ferdig planen ikke blir delt med andre enn regjeringens indre krets. Det kan da ikke være noe problem å gjøre dette til gjenstand for en bredere debatt dersom alt er klart.

Kan ikke regjeringen forklare hvordan reformen henger bedre sammen, hadde det vært bedre å vente med å snakke om den. Uten flere detaljer er det umulig å imøtegå Jens Stoltenbergs beskrivelse av hva pensjonsreformen på sommerlige pressekonferanser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: