Bokbransjens tap av definisjonsmakt

Opprømte innlegg i avisen fra forlag og forfattere er ikke en kamp for at flere skal få lese et bredt spekter av bøker. Det er en kamp mot leserne fordi redaktørene merker at de er i ferd med å miste makten til å definere hva vi skal lese i Norge.

La oss slå fast at rapporten fra Konkurransetilsynet viser at det selges flere bøker og at interessen sprer seg over flere titler enn tidligere i 2006, det første året med ny bransjeavtale. Hverken mer eller mindre. Vox Populi demonstrer helt klart at forleggere og forfattere ikke påstår noe annet. Snarere tvert om, en rapport fra forleggerforeningen demonstrer at kjøpsmønsteret reflekteres i hva vi leser.

Påstanden fra kritikerne før bransjeavtalen var at økningen i salg kun ville komme bestselgerne til gode og at prisen på andre bøker ville stige. Dette har ikke slått til. Nå beveger diskusjonen seg over til andre temaer.

I et intervju i Morgenbladet denne uken (ikke på internett) sier redaksjonssjef Kari Marstein fra Gyldendal at hun er uenig i Konkurransetilsynets definisjon av smal litteratur:

«For meg er den smale litteraturen bøker som når et mer kresent publikum… Det vi på denne siden av bransjen ser, er at den kresne litteraturen, som ikke har solgt særlig godt, selger enda mindre nå under den nye konkurranseregimet.»

Aha… Problemet er altså at de titlene Kari Marstein er redaktør for ikke selger så mye som hun kunne ønsket. Og det er ikke nok kresne lesere i Norge lenger. Tragisk hvordan vi lesere forfaller, gitt. Vi er noen skikkelige tølpere.

For å kunne ta diskusjonen seriøst vil jeg vite akkurat hvor mange eksemplarer det er snakk om og i hvilken grad det er en generell tendens. Uten tall er dette bare vandrehistorier.

Egentlig har jeg en mistanke om at bokbransjen først og fremst er sur for at de ikke lenger kan styre hva publikum kjøper. Jeg ser på det som et fremskritt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: