Som om det var 1995 igjen

For 10 år siden var ‘Reservoir dog’ og ‘Pulp Fiction’ i ferd med å skape et nytt adjektiv for å beskrive en filmstil, tarantinosk. I den grad ordet er aktuelt har det infisert andre regissører så grundig at det er vanskelig å skille det ut i nye filmer.

Ordet trengte seg imidlertid på for å beskrive Running scared. Smågangsteren Joey Gazelle er i trøbbel når nabogutten stjeler en revolver brukt i et narkotikasalg som går fryktelig galt. Russisk og italiensk mafia, korrupte purker, grimme halliker, et par høflige pedoer og to nabofamilier løper for livet for å overleve.

Manusforfatter og regissør Wayne Kramer har sagt at han ønsket å lage en amerikansk Lock, stock and two smoking barrels. Jeg kjenner igjen en kameraføring en stuntmann verdig og raske klipp som hopper frem og tilbake i tid.

Hverken Tarantino-nykker eller overivrige effekter er filmens største styrke. Bunnsolide karakterer som i all absurditeten ofte virker realistiske, i hvert fall hovedpersonene, imponerer mest. Kramer guider oss drevent gjennom en travel historie med adskillig akrobatikk. Alt gis en nesten mytologisk overtone, noe eventyr-gjenfortellingen på slutten reflekterer.

Svakheten til Tarantino er nesten alltid at kulhet er viktigere enn å fortelle historien. Kramer har vist tidligere at han kan fortelle en solid karakterbasert historie i The cooler.

‘Running scared’ er en b-film gourmet-rett. Til tross for en del rå scener har filmen hjertet på rette stedet. Den føles aldri kynisk i bruken av sex og vold.

Jeg anbefaler ‘Running scared’ på det varmeste og plasserer den høyt opp på listen over kandidater til årets beste.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: