Visuell vellyst i Bollywood

Dil Se er den første Bollywood-filmen som virkelig imponerte meg regimessig. Jeg har sett mye annet som har vært bra og underholdende, men regissør Mani Ratnam har mer enn blendende landskap og godt håndverk å by på. Han gjør ofte spennende visuelle valg.

De første 15 minuttene nærmer seg perfekte. En journalist blir levert på en togstasjon sent en natt. Han tror han er alene, forberedt på å måtte vente i flere timer i bitende kulde. Plutselig oppdager han en kvinne på perrongen.

Skuespilleren Sharuk Khan, en av de største indiske stjerneskuddene over flere år, skrur på sjarmen og tilbyr seg å kjøpe te. Mens han er borte kommer selvsagt toget og han står igjen med to kopper mens hans livs kjærlighet kjører inn i horisonten. ‘Dette må være verdens korteste kjærlighetshistorie’, sier hovedpersonen tørt.

Dermed bryter det ut i en av de beste Bollywood-sangen noen gang, Chaiyya Chaiyya. Spike Lee brukte den blant annet i The inside man. Musikken er jevnt over veldig bra. Mye av koreografien – om ikke i åpningsnummeret – er svært oppfinnsom og original. Noen av numrene forstrekker seg litt i tilnærmingen til mer moderne dans.

For de som måtte lure, kjærlighetsparet fortsetter å omgå hverandre i en jakt som strekker seg over de mest naturskjønne og øde delene av India. Etter pause skifter filmen fra romantisk komedie til en blanding av terrorist-thriller og drama. Uventet genreblanding er en av de mest fascinerende egenskapene ved indisk populærkultur for meg.

Ofte synes jeg de mer tragiske og realistiske Bollywood-filmene blir temmelig kjedelige, men Dil Se klarer seg svært bra. Andre akt blir riktignok litt for lang, særlig fordi bymiljøet ikke gir så mange anledninger til visuell oppfinnsomhet.

Jeg ville nok anbefalt Bollywood-noviser å starte med en komedie, men Dil Se er et godt utgangspunkt for en mer alvorlig film.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: