Folket tidligere kjent som lesere

Avisene skjønner nå, i større eller mindre grad, at leserne forlanger å bli hørt. I mange år har diskusjonsforum og blogger levd sitt eget liv. Når kommentarfeltene nå er tatt inn på redaksjonelle artikler, begynner mediekommentatorene å våkne.

Dagbladet har hatt en debatt gående en stund nå om hva som skal godtas og hvordan de kan holde styr på leserne. I Dagens Næringsliv i går skrev Tellef Øgrim entusiastisk om media som er mer åpne for publikum (ikke tilgjengelig på internett, ironisk nok). Likevel avslutter han kommentaren med spørsmålet som ser ut til å være på mange nettredaktørers lepper:

«Står redaktørene i fare for å suspenderes seg selv fullstendig av frykt for å støte fremtidens generasjoner av interaktive mediebrukere?»

La oss først slå fast at mange nå deltar i mediedebatten ved å lage eget innhold, enda flere vil være med i diskusjonen. Noen i USA, blant annet Jay Rosen, setter dette på spissen ved å omtale selvproduserende mediebrukere for The people formerly known as the audience.

Å jobbe med et aktivt publikum er et fag i seg selv. Jeg sier det med bakgrunn i at jeg fra 1999 – 2002 jobbet som community manager i Funcom. Ansvaret var å ha kontakt med fan-sider for spillene til selskapet, informere tusenvis av eksisterende kunder og moderere de svært aktive diskusjonsforumene.

Kort oppsummert er erfaringen min at man aldri kan ha full kontroll over en diskusjon på internett, men det er utrolig hvordan sunn fornuft, gode verktøy og forståelse for deltakerne kan gi et godt miljø.

Trikset for redaktørene er ikke å tillate alt, men å ta mer styring. Det finnes flere websider som bygger på at brukerne styrer innholdet, og det er fint at Dagbladet har tatt slike mekanismer i bruk for å styre kommentarer på bloggene sine, men avisene bør ha som ambisjon å bidra med sin unike kompetanse som redaktører.

  • Å invitere til åpen fest, sette frem noe potetgull og øl, for deretter å snike seg ut bakdøren når gjestene kommer er ikke en oppskrift for suksess. Vertene må være langt mer aktive i planlegging og å styre stemningen underveis.
  • Å gå midt i samtalen er uhøflig. Er det kommentarfelt på en artikkel er det frekt av forfatteren å ikke delta.
  • Redaksjonen bør gjøre det lett for lesere som ønsker å lese gjennomtenkte kommentarer ved å plukke de beste ut i en egen liste. Jeg har ikke noe problem med en slik mer leserbrev-aktig utsortering, så lenge alle fortsatt kan kommentere og de først legges ut umoderert. Se for eksempel hvordan Salon har gjort det.
  • Innlegg som ikke har noe med artikkelen å gjøre eller bryter med reglene avisen har satt, legges et annet sted. Man kan til og med lenke til det fjernede innlegget fra diskusjonstråden. Så lenge ingenting strykes, kan ingen beskylde redaksjonen for å sensurere.
  • Anonymitet er helt greit, men en registrert bruker med en kontinuerlig stemme bør gis forrang (for eksempel ved at kun de havner i redaksjonens utvalgte). Fornuftig innhold i innhold på internett er ikke så viktig som noen kanskje skulle ønske. Det å kjenne igjen en person og stemme over tid er det som gir autoritet.
  • Minst en person bør representere redaksjonen i debattene, en community ansvarlig. Det er utrolig i hvilken grad det er mulig å dempe en krangel eller fungere som lynavleder i opphissede situasjoner, dersom en slik stemme er etablert på forhånd.

Hvis avisene mener alvor med å skape leserinvolvering – og strengt tatt har de ikke noe valg -, må de regne med å bruke ressurser på det. Nettstedene med de beste diskusjonene har fremtiden foran seg, alle andre ligger tynt an.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: