Billigere enn Disneyland

En film med en rotete handling kan ikke gripe publikum og bestemme deres følelsemessige reaksjon. Bare når historien flyter naturlig og logisk kan filmen vekke ideologisk og følelsesmessig sympati blant publikum, og få deres hjerter til å slå raskere. Hvis den ikke overbeviser publikum om sannheten gjennom den naturlige flyten i historien, er det ikke kunst.

Nord-koreansk diktator Kim Jong-il

Forrige utgave av Pirates of the Caribbean var langt fra kunst, men den klarte å heve seg over inspirasjonskilden, en attraksjon i Disneyland. Sjarmerende karakterer, en engasjerende historie og god sjørøveraction sørget for solid sommerunderholdning. Jeg var villig til å gi noe av æren til regissør Gore Verbinski også etter godt håndverk i Mousehunt og den amerikanske utgaven av The Ring.

De jeg gikk sammen med mente Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest levde opp til forventingene, men jeg synes publikum bør forvente mer for pengene og energien som er puttet inn i piratene. I en sal full med barn bør halvparten løpe fektende rundt på vei ut, hylende de morsomste replikkene. Colosseum hadde få opprømte unger (og voksne), så vidt jeg kunne se.

For en gangs skyld behøver ikke kritikerne være redde for å røpe slutten på en film, for denne har ikke noen. Alt var lagt opp til å slutte midt i det spennende. Folk skal betale en ny hundrelapp om et år for å få avslutningen.

Så gjør jeg gjerne Kim Il-sungs ord til mine. Handlingen bør henge på greip, uansett hvor mye spesialeffekter publikum blir utsatt for. I denne runden var ikke filmen mer enn en tivoliattraksjon. Historien og gode karakterer ble hele tiden ofret for slap-stick, en billig latter og dyre effekter.

Få ting gjør meg mer søvnig under en film en dårlig dramaturgi. Først når hovedpersonene ble brakt sammen på slutten, etter endeløse timer med poengløse opptrinn, begynte jeg å våkne. Balansen mellom humor, action og fortelling blir aldri gjenopprettet i løpet av Pirates 2, men akkurat når jeg begynner å bli interessert får publikum beskjed om at fortsettelse følger om et år.

Strømlinjeformede prosjekter er ikke et absolutt must for meg, men med store budsjetter og så lite sjarm må filmen gå som en klokke for at jeg skal henge med.

Regissør Gore Verbinski har dalt flere hakk i min anseelse. Hans forsøk på å være alternativ med The Weather Man fant aldri tonen. Hans gode håndlag som leiesoldat for Hollywood er vanskelig å se i årets karibiske sjørøvere.

Vel… 90 kroner på Colosseum er nå i hvert fall billigere enn å reise til California for å kjøre berg-og-dalbane i Disneyland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: