Sentimental indisk gangster

Følelsene blir så intense i Gangster at et vestlig publikum må krafse urolig etter ironien. I forhold til vanlig Bollywood er imidlertid dette som en independent film å regne. Den er laget av et lite studio av aktører på vei opp mot stjernehimmelen. Derfor har Gangster valgt uvante løsninger.

En indisk jente i Seoul er hard på flasken på grunn av en traumatisk fortid. Hennes eneste trøst i utlendighet er en kafé-syngende kjekkas. Tittelen på filmen gir en klar antydning om hvilke problemer det nye kjæreste-emnet kan vente seg.

Bollywood pleier å være omstendelig og forutsigbar i historien. Overraskelsen er ofte mer i hvordan et rikholdig utvalg av klisjéer puttes sammen enn plottet i seg selv. Gangster har flere overraskelser, selv for en genrebevisst seer.

Prologen er et skuddrama. Når vi blir brakt tilbake til forklaringen på hva som skjedde, blir vi hele tiden brakt litt ut av balanse. Noen ny Sarkan er dette ikke. Vekten ligger på kjærlighetshistorien.

De poppete sangnumrene er fri for absurde danseopptrinn og svingom i alpene. Musikken bringer handlingen fremover, den gir nye opplysninger. På en måte kan det minne om montasjene som har blitt en så dominerende erstatning for musikalnumre i Hollywood, med den fordel at musikken passer til handlingen og er mer enn følelsesmessig ettervirkninger av den egentlige handlingen.

Deler av dialogene virker mer fremmedartet og stilistiske enn musikalnumrene. Bollywood hyrer gjerne egne forfattere til å ivareta de følelsemessig mest intense øyeblikkene. Siden historien, regien og musikken følger en mer vestlig rytme, blir dette tydeligere i Gangster.

Så følelsene er store og rene. Jeg får si som for en grøsser av typen Seven, er du sikker på at du tåler det? Det hadde nok vært en fordel om replikkene hadde blitt tonet litt ned for å balansere mot resten av tonen i filmen, men helheten er effektiv. Og det er gøy å endelig være med fra starten for to mulige store indiske stjerner, for Emraan Hashmi og Shiney Ahuja kan nå langt.

Klippet over er fra et stykke uti filmen når hovedpersonen delvis mot sin vilje må flykte med gamlekjæresten. Det viser hvor effektivt musikk blir brukt for å fortelle historien i Gangster.

Filmen vil bli vist på Bollywood-festen 12. og 15 august.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: