Enhetsskolen skaper ulikhet

I et sterkt forsvar for enhetsskolen motsier representanter for Pedagogstudentene seg selv (ikke tilgjengelig på internett). Utgangspunktet er Espen Andersens kronikk om en skole som i større grad utfordrer elevene som skal ta høyere utdannelse.

Pedagogene trekker frem det faktum at norsk skole i større grad enn i andre land opprettholder foreldrenes sosiale status. Det de ikke ser ut til å ta innover seg er at det har skjedd i det systemet de forsvarer. Mener man alvor med utjevning må det taes radikale grep.

Elever kommer inn i skolen med forskjellige forutsetninger. Noen er motivert for å strekke seg for å lære det nødvendige for å få den studieplassen og karrieren de drømmer om. Andre er mer usikre på hva de skal bruke skolearbeidet til videre. Å plassere disse i samme klasse er dårlig gjort mot begge og gir dem dårligere mulighet til å lykkes.

Ranveig Wormstrand skrev om mangelen på sosial utjevning i norsk skole for noen år siden:

Det er en påfallende motvilje mot å gripe fatt i det faktum at vi lever i et samfunn der klasseskillene blir mer og mer sementert, og at skoleverket er et viktig – om enn ufrivillig – redskap i prosessen. Ideologiske ryggmarksreflekser og ferdigsnekrede politiske paroler er et av de største hindrene på veien til en nøktern og konstruktiv analyse av disse sosiologiske realitetene.

Frem til 70-tallet fungerte utdanning i Norge utjevnende, men så skjedde det noe i skolen som gjorde at sosiale forskjeller ble stadig større. Differensiering kan ikke være årsaken til denne forverringen, for den har skjedd i en periode hvor motivasjon og faglig nivå har spilt stadig mindre i hvor elevene havner.

Det er tragisk at pedagogstudentene jobber for å opprettholde dagens enhetsskole som gir de største fordelene til middels interessert ungdom fra ressurssterke hjem. Motiverte elever fra alle samfunnslag blir ofret for en likhetstanke som skaper ulikhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: