Spennende sjakkspill om Øst-Europa

Reisen gjennom russisk før-revolusjonshistorie og thriller-genren fortsetter i Tyrkisk Gambit, den andre boken i serien om Erast Fandorin.

I motsetning til mange andre bokserier faller ikke historien inn i et lett gjenkjennelig mønster. Det er ingenting galt i å la leseren føle seg komfortabel i et univers, ved å gjenta elementer. Både Harry Potter og Flashman kommer jeg til å lese mer av, men pseudonymet B. Akunin lager underholdning som er et par hakk mer imponerende ved å variere malen fra gang til gang.

En spion i det russiske hovedkvarteret saboterer slagplanene i krigen mot det ottomanske riket i 1877. Hovedmistenkt er forloveden til en svært bestemt, ung dame, Varvara Suvorova. Sammen med vår helt Fandorin prøver hun å finne ut hvem det kan være som er i ferd med å undergrave russernes suksess mot tyrkerne. Er det en muldvarp i hæren, eller kanskje en utenlandsk korrespondent bruker opplysningene han samler inn til mer enn å skrive artikler i avisene?

Etterforskningen utgjør en svært liten del av boken siden Fandorin undersøker og tenker, mens vi følger alt gjennom øynene til Varvara. Hun er ofte opptatt med helt andre ting enn mysteriet. Så lenge digresjonene er interessante og morsomme, er det helt greit. Men som mysterium er kanskje ikke boken av de spenstigste.

Styrken ligger i beskrivelsen av miljøet og tiden. Krigen mellom Russland og Tyrkia var nærmest nyheter for meg, og dermed svært fascinerende. Og her er det snakk om mer enn et faktahelvete som drypper på leseren. Personene reflekterer fortid og fremtid. De utgjør en bakgrunn som gjør det lettere å forstå vår egen tid.

Varvara er en proto-feminist og -kommunist med liten selvinnsikt. Følelsene løper ofte av med henne, på tvers av idealer. Hun mener godt, men ender ofte med å gjøre ting bedre eller verre helt utilsiktet. Hun representerer kreftene og idéene som setter i gang den russiske revolusjonen. Samtidig er det lett for en moderne leser å identifisere seg med hennes liberale idealer.

Fandorin er tydelig merket av hendelsene i forrige bok. Holdningen hans er aristokratisk (er det nå sikkert at demokrati er det beste?), men ser samtidig ut til å være bevisst at noe er tapt for alltid og at han representerer fortiden.

Når skurken blir avslørt til slutt er han kanskje den beste representant for vår tid, med en blanding av demokratiske idealer og kynisk rasjonalitet. Forfatteren klarer elegant å gjøre djevelskapet han steller i stand forståelig.

Alle karakterene og situasjonene engasjerer på overflaten, men samtidig ligger en dyp ironi under hele veien. B. Akunin demonstrer at ironi kan være langt mer interessant enn å si det motsatte av hva du mener.

Tyrkisk gambit er Rosens navn i lommeformat: Like underholdende og lærerik, men den klarer å oppnå mye av det samme på en brøkdel av sidetallet. Neste bok vil ganske snart snike seg inn på nattbordet mitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: