Trolling i norsk media

Aktive deltagere på internett-forum og blogger er sjokkert over de siste dagenes råskap i norske aviser. Dagbladet fremstiller Israels statsminister som nazist og Mona Levin sammenligner en kronikk av Jostein Gaarder med Hitlers Mein Kampf. Hver dag har lesere på jakt etter seriøst lesestoff blitt bombardert med skjellsord fra et bredt utvalg kjendiser.

«Norsk media driver trolling,» sier en respektert, anonym norsk blogger til Typisk Tor Andre. Dette begrepet brukes på internett for å beskrive debattanter som skriver provoserende ting de egentlig ikke mener for å få andre til å reagere.

Blant kronikkskribenter er det allerede en kjent sak at debattredaktører foretrekker ekstreme synspunkt. En bunke med lydbåndopptak av telefonsamtaler med kjent intellektuelle viser en sjokkerende praksis i avisredaksjonene. En journalist ringer opp kjendiser, fisker om sympatier og deretter presser dumme utsagn ut av kjente personer.

Bloggeren som beskylder norsk media for trolling forteller at trolling på internett av slikt omfang kun bedrives av anonyme personer . Folk som står for det de sier er noe annet og en ærlig ting. Det sjokkerende er ikke ekstreme synspunkter i samfunnsdebatten, men holdningsløsheten i formidlingen av dem:

«De siste dagene har vært mikrofonstativ for folk som støtter Jostein Gaarder den ene dagen, den neste har motstandere blitt slått opp. Tilbake sitter leseren med inntrykk av aviser uten meninger og holdninger. Var det ikke aviser som skulle formidle de lange linjene i en fraksjonert medievirkelighet?»

Redaktøren i en større norsk avis er ikke nådig mot bloggeren som beskylder han og andre pressefolk for trolling: «Vi er profesjonelle folk og kan ikke ta lesere med på råd når vi lager avisen. De rasistiske kommentarene i diskusjonsgrupper på nettsidene våre, viser at de fleste er tullinger. Jeg har snakket med vennene våre i PFU, og vi er enig om at bloggere ikke kan tas seriøst.»

På internett går diskusjonen høyt om når aviser, radio og TV skal holde samme debattnivå som internett. Mange foreldre og engasjert ungdom er bekymret for at holdningene til norske avisredaksjoner skal spre seg til skolegården og blogger.

Kilde: FNN (Fake News Network)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: