En kulturkanon må være elitistisk

Fremskrittspartiet er så søte når de diskuterer kultur.

I juni la to representanter frem et forslag i Stortinget om at regjeringen skulle begynne å arbeidet med en ‘folkelig forankret norsk kulturkanon’.

Begrepet har sitt utspring i religion, der det er den delen av troen og tekstene som har autoritet ved å være definert som korrekt av eliten. Harold Bloom populariserte begrepet, lenge før Danmark, ved å liste opp og beskrive de virkelig viktige bøkene for vestlig litteratur i opposisjon til populære meninger og rådende holdninger.

En kanon er pr definisjon definert av eliten. Det er den delen av kulturen som har formet oss og ikke et tema for avstemning.

Fremskrittspartiet beskriver noe som høres mer ut som en kultur-Idol. Fagfolk skal nominere verk og organisere diskusjoner, men folk flest skal avgjøre. Det har ingenting med kanon å gjøre, verken i forhold til den allmenne definisjonen eller hva den danske regjeringen har gjort. Metoden vil føre til noe i nærheten av en anti-kanon.

Så snart Fremskrittspartiet har bestemt seg for hva de vil, deltar jeg gjerne med innspill. Men jeg tror kulturpolitikerne kan forberede seg på noen overraskelser, uansett hvilken metode de velger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: