Biler på langtur

I en periode på 90-tallet var det knapt mulig å se en barnefilm uten prinsesser og utålelig søte dyr. Og det sier jeg som en stor fan av Beauty and the beast. Sakte men sikkert fikk vi Byggmester Bob, Gråtass og Harry Potter. Endelig litt underholdning hvor man ikke risikerer at poden insisterer på å gå i barnehagen i rosa strømpebukse etterpå.

Mer maskulin animasjon enn Biler kan jeg knapt tenke meg. Her har vi verden slik jeg forestilte meg den som unge under lek med Matchbox. Levende biler som snakker sammen og har følelser. Ikke for det, jenter vil nok også bli fascinert. Den femårige prinsessen jeg testet traileren på forsikret meg om at det så gøy ut.

Styrken til Pixar i konkurransen om dataanimasjon er evnen til å fortelle en god historie. Incredibles klarte til og med å lage en voksen film ut av noe barn kunne like. Den første Shrek-filmen er den eneste dataanimerte filmen som lukter på fortellergleden til Pixar.

Alt for mange konkurrenter ender opp med å lage en serie morsomme opptrinn og karakterer. Det eneste voksne i filmen er vitser ungene ikke forstår. Jeg ler mens det pågår, men husker lite på vei ut.

Selv en god ting kan det bli for mye av. Historien i Biler kveler nesten alt som er gøy. Godt over to timer gjør at hovedpersonen Lynet McQueen knapt lever opp til navnet. Det tar en evighet både å komme i gang med historien og avslutte den.

Egentlig savner jeg mer av den tøysete humoren det blir for mye av i andre filmer. Manusforfattere og regissør ser ut til å ha forsikret seg at de får med seg alt som har fungert tidligere i Pixar-formelen, uten det som virkelig var gøy og skapte entusiasme.

Å lage animasjon av biler er en utfordring i seg selv. Bevegelses- og uttrykksmåtene gir begrensete muligheter til å uttrykke følelser. Hva man har klart er imponerende, men det er ikke nok.

Biler er teknisk bra, men påkaller ingen entusiasme. Mange i målgruppen vil likevel underholdes, men jeg har følelsen at det vil klø fortere i beina enn på mange andre barnefilmer. Lengden er alltid et problem for små blærer og den klare vinneren nonsense er mangelvare.

For å ikke skyve ungene foran meg, jeg synes i hvert fall Biler var litt kjedelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: