Veronica fikser alt

Sammenligninger med Buffy fikk meg til å få øynene opp for TV-serien Veronica Mars lenge før TVNorge begynte å vise den. Tøff jente i high school miljø i genrelek, denne gangen er hovedpersonen detektiv fremfor vampyrjeger. Mangelen på det overnaturlige vil nok gjøre det lettere å henge med for mange.

Til tross for sammenligningen står Veronica Mars godt på egne ben. Jenta er tøff på utsiden og myk på innsiden, som en marshmallow i følge henne selv. Det gir seg utslag i selvstendighet og tøffmorsomme kommentarer som setter overfladiske mennesker rundt henne på plass.

Mange i klassedelte Neptune fortjener en nesetyver. Klasseforskjeller er også en motor i ungdomsserien O.C., men alt virker mer ekte i Veronica Mars. Utgangspunktet med at hovedpersonen har gjennomgått en omvendt klassereise gir karakteren dybde.

For et år siden var hun kjæreste med den mest populære gutten på skolen, venninne med den tøffeste jenta og datteren til den populære sheriffen. I rask rekkefølge blir venninnen myrdet, kjæresten slår opp, faren anklager eks-svigers for å være mordere og mister jobben. Så et år senere sitter hun for seg selv i skolegården, foraktet av tidligere venner og mistrodd av andre. Ikke rart Veronica må være tøff i trynet for å overleve videregående.

Den beste oppsummeringen av stemningen er kanskje fortellerstemmen til Veronica i første episode: «Vil du vite hvordan jeg mistet uskylden? Det vil jeg også.» Hun ble nemlig dopet og voldtatt på en fest. Seerne må vente en stund for at dette mysteriet blir rullet opp.

Faren blir privatdetektiv med datteren som sekretær med utvidede fullmakter. Ganske snart gjør hun tjenester for elver i knipe. Hver episode er en avsluttet sak, samtidig som mordet på venninnen sakte blir rullet opp. Balansen i enkeltsaker og det sesonglange plottet er ganske perfekt.

Jeg likte første sesong godt, men syntes ingen av karakterene rundt Veronica klarte å leve opp til hennes kvaliteter. Bestevennen Warren hadde bestevenn stemplet i pannen, faren var neste for sympatisk, gjengleder Weewil virker alt for polert og badboy Logan fungerer først i slutten av sesongen.

I år to har Neptune satt seg langt mer som TV-univers, karakterene får mer dybde. Derfor sa jeg tidligere at jeg synes sesong to var bedre. Etter noen få episoder var ikke svakhetene så tydelig. Hovedmysteriet med en buss med ungdommer som dør er langt dårligere disponert. Opprullingen er til tider forvirrende og mye informasjon blir trukket opp av hatten på slutten. Ryktene sier at man satser på tre mysterier som løses etter noen episoder i 2006/07.

Veronica Mars er blant de beste seriene på TV nå, og jeg venter i spenning på tredje sesong.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: