Poltifilm ute av kontroll

En tur på norske premierer er hyggelig om dagen. Antall kinoer Uro ble vist på i helgen og oppmøte der jeg gikk, tydet på stor interesse. Salen var full av publikum over hele aldersspekteret.

Hans Petter jobber i narkotika-miljøet i Oslo. Etter å ha møtt fortiden i form av en jente han gikk på skole med, mister han kontrollen. Grensen mellom privatliv og miljøet han jobber i blir stadig mer utydelig.

Regissør Stefan Faldbakken leverer en film teknisk på høyden. Klippingen jager handlingen fremover, uten å miste kontrollen. Kombinasjonen av personinstruksjon og gode skuespillere skaper troverdige karakterer med god replikkavlevering. Eneste unntak er en ‘jeg husker fra barndommen’-monolog Ane Dahl Torp må avlevere.

Så langt alt vel, og vel så det.

Harald Rosenløw Eeg står for historien, som han gjorde i Hawaii, Oslo. I min omtale kalte jeg det manuset elegant. Til tider var det kanskje litt oppkonstruert, noe som fungerte greit nok når flere fortellinger ble flettet inn i hverandre. En eksistensialistisk karakterstudie som Uro må derimot være realistisk for å være troverdig. Der svikter Eeg i denne omgangen.

Jeg satt igjen med ganske mange plagsomme spørsmål på slutten av Uro. Hvordan klarte hovedpersonen Hans Petter seg gjennom politiskolen med de psykologiske problemene han tydeligvis hadde? Hva gjør at sjefen synes han er så bra at han kan bli etterfølgeren for å lede uro-patruljen? Han kløner gjennom hele filmen og vi ser aldri talentene hans. Hvor mange generaltabber kan du gjøre uten å bli suspendert i politiet?

En stor dose kjekkaseri og moro hadde trumfet mangel på troverdighet i manus, men dette er mer drama enn action. Ikke at det er noe galt med løpingen og pistolviftingen. Problemet er at den i liten grad gir adrenalin-kick, som en god action-scene må for å være det.

Se gjerne Uro for teknisk dyktighet og god skuespillerprestasjoner, men filmen lever ikke opp til egne ambisjoner. Jeg tror det hadde vært godt mulig å stramme opp dette til noe svært bra. Mer manusarbeid hadde ikke sprengt budsjettet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: