Midtstrømsmedia eksisterer ikke

Kommentaren til Knut Olav Åmås i Aftenposten om hvor lite viktig blogger var provoserte meg overraskende lite. Vampus svarte med et bra motinnlegg med en svært treffende overskrift (overhypet og undervurdert), men jeg følte noe manglet. Først med Øyvind Strømmens kommentar i går klarte jeg å formulere følelsene mine rundt Knut Olav Åmås vurdering av blogger.

Midstrømsmedia er et kunstig begrep, konstruert av noen representanter for tradisjonell media og bloggere i fellesskap. Det hjelper journalister med å heve selvfølelsen i et skiftende marked. Internetthordene får en behagelig fiende å angripe og måle seg opp mot.

For ti år siden startet de første nettavisene i Norge. Etter en periode hvor papirutgavene var overbevist om at de ville bestå i all evighet og nettprofetene samtidig oversolgte sitt glade budskap, kom tilbakeslaget. Som med så mye annen hypet teknologi kom ikke endringene så raskt som de ivrigste ventet. Akkurat når alle var enig om at nettsatsningene var et tapshull, ble det klart at de var fremtiden likevel. Nå er oppsagte journalister i papir-VG sure fordi de ikke blir flyttet til en voksende nettredaksjon.

Det gjelder ikke bare aviser. Markedet for TV, radio, magasiner og internett fragmenteres. Annonsører finner det stadig vanskeligere å nå dem de ønsker, for eksempel ungdom, gjennom tradisjonelle medier. De blir brukt fordi alternativene er usikre, men så snart bedriftene finner ut hvordan de kan nå sitt publikum på nye måter, kan massemedia vinke farvel til nye millioner av annonsekroner. Raset i inntekter har bare startet.

Endringer i holdninger og medieforbruk styrer det som skjer. Ny teknologi har en tendens til å bli overfokusert. Det har lenge vært mulig å lage blogger, for å ta det som er utgangspunktet for denne diskusjonen (for blogging er kun en liten del av endringene som kommer). Årsakene til at de har kommet opp på dagsorden den siste tiden finnes i folks endrede holdninger til mediaforbruk. Teknologi alene forklarer ikke dette.

Å snakke om blogging som en utfordrer til midtstrømsmedia er derfor helt feilslått. Det er som å angripe telegrafen, en død teknologi. Massemedia er ikke så død, men det er kun en gradsforskjell.

Jeg sier dette som entusiastisk og daglig leser av Aftenposten og Dagens Næringsliv. Mye av det som skrives der er uunværlig for å danne meninger. Likevel ser jeg i venneflokken min, høyt utdannede og smarte mennesker i 30 – 40-årene, at jeg tilnærmet er den eneste som leser papiraviser daglig. I yngre årsklasser tror jeg det er enda verre.

Bloggere er langt mer integrert med midtstrømsmedia enn folk flest i Norge. Få mennesker jeg kjenner kan sitere og lenke til så mange medieskapte diskusjoner som norske bloggere. Kombinasjonen av at vi er storforbrukere av media og ønsker å kritisere media, gjør det vanskelig å se at fremtiden blir mer annerledes enn vi tror. Hovedskyteskive for bloggere blir ofte den journalistikken som er nærmest blogging og fremtidens skrivestil: Subjektiv journalistikk og et lang videre meningstilfang.

Hva er egentlig definisjonen som gjør Aftenposten mer viktig enn en blogg?

Antall lesere av avisen. Eller for å være mer nøyaktig, hvor mange som potensielt kan lese en gitt artikkel. At tilnærmet ingen leser en kronikk blir ikke tatt med i betraktning. Samtiden regnes vel med i det gode selskap, med et opplag på 6500. Ærlig talt tror jeg mange norske bloggere har flere lesere enn det i løpet av en tre-måneders periode.

Deretter regnes det gode selskap av medier som viktig fordi innholdet blir diskutert av andre i de samme publikasjonene. Så midtstrømsmedia er viktig fordi innholdet der diskuteres i midtstrømsmedia. Det er sirkelargumentasjon og en logisk kortslutning, uavhengig av hvor mange potensielle lesere en meningsytring har.

Jeg har gjennom et par år nå fulgt The Movie Blog, en canadisk nettside om film. De har vokst til flere millioner lesere og tusenvis av lyttere på sin podcast. Nå har også Hollywood fått øynene opp for leserne til John Campea. Nylig ble han invitert til filmopptakene av den nye Transformers-filmen.

I siste podcast hadde Campea en interessant fundering over opplevelsen sin i Los Angels. Han innrømmet å ha drømt om å bli et stort, profesjonelt nettsted. Når han nå var i ferd med å lykkes, oppdaget han i møte med sine mulige konkurrenter at det ikke var det han ønsket. Bloggen hans hadde sin styrke i å være skrevet av en amatør, uten noen pretensjon om å være et seriøst nettmagasin.

Jeg skulle ønske alle bloggere turte tenke så selvstendig rundt sitt prosjekt. Det er godt mulig Øyvind Strømmen vil jobbe med nettpublisering etter journalistiske prinsipper. Til tider synes selv jeg at det kan være gøy selv. Men jeg er slett ikke sikker på at det vil gjøre Hjorthen, Vampus, Hans Rustad eller min blogg bedre.

Idealene ved tradisjonell journalistikk har mye bra i seg med lang holdbarhetsdato, men midstrømsmedia er et begrep som får stadig mindre mening. Bloggere bør derfor ikke slåss mot dem, med mindre veiene deres tilfeldig møtes.

Alle bloggere som ønsker å være ambisiøse bør kjempe med sine egne prosjekter, alene eller helst sammen med andre. Tilbakemeldinger på spesifikke nettprosjekter og utviklingen det fører til ville lede frem til en ny mediehverdag. Generelle dommer om fenomenet er mindre interessante.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: