Film-jazz i Fargo-land

Noen ganger er det godt å se en regissør og en gjeng skuespillere bare ha det gøy sammen. Kunst behøver ikke alltid å være lidelse. Det må være lov å like jobben man gjør.

Regissør Robert Altman er mesteren på området. Han samler en stor gjeng med opplagte skuespillere, ensemblet er viktigere enn stjernene, og lar dem leke seg gjennom flere parallelle historier. Alvor og humor blandes godt. Tradisjonell Hollywood-dramaturgi nærmest nulles ut i prosessen. Resultatet er noe som ligner på film-jazz.

I A Prairie Home Companion følger vi en sending til et nærmest antikvarisk radioshow (som fortsatt går for fulle mugger i virkeligheten). Et nytt firma har overtatt radiostasjonen og har bestemt seg for å legge ned programmet. Filmen følger, nærmest i real-time, den siste sendingen. I et par timer synger artister gamle sanger og forteller flaue vitser.

Stjerner, nye og gamle, koser seg med stoffet. Deltagerne i det virkelige radio-programmet er også med, blant annet en av de høyest profilerte norsk-amerikanerne i USA, Garrison Keillor. Vitser om Ole, sanger sunget på norsk (høres litt dansk ut) og sponsing fra den lokale spekesild-produsenten vitner om røttene i en velkjent kultur.

Her er det fullt mulig å bare lene seg tilbake og nyte elegansen. Jeg vil sannsynligvis aldri høre programmet eller innrømme å like de enkle sangene, men et miljø godt beskrevet er morsomt å følge uavhengig av den slags estetiske vurderinger.

Litt alvor ligger også under. Døden lurer i korridorene og deltagerne forholder seg til en tapt gullalder. Spørsmålet om hvorfor dumme vitser er så morsomme og befriende, fungerer som en bra kontrast til tungsinnet. Jeg føler at kritikken av storkapitalen som vil meie ned det lille og rare er en mindre del av filmen.

A Prairie Home Companion fungerer litt som syltet ingefær for meg – en liten, vellykket sak hører med og som renser ganen frem til neste film jeg skal se. Den er underholdende, seriøs og vellaget, men jeg finner det vanskelig å plassere den på en skala for sammen med mye av det andre som vises på kinolerretet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: