Alle konspirasjoners mor

«Kom og se på dette», sa noen til meg. På skjermen var det bildet av noe som så ut som en brann i World Trade Center. Alle rundt skjermen hadde lest eller hørt forskjellige rykter.

Min første innskytelse var at det måtte være en bløff. Noen måtte ha manipulert bildet og spredt det for å lure folk. Slikt skjer da bare ganske enkelt ikke.

Hadde jeg fortsatt å leve i min første innskytelse, basert på følelser og fordommer, kunne jeg i dag ha vært talsmann for en eller annen konspirasjonsteori. Det er menneskelig å trekke seg tilbake til enkle innskytelser når man blir utsatt for et sjokk. Men det er ikke særlig lurt.

De første bildene i United 93 minte meg på de første ukene og månedene etter 11. september 2001. Filmen starter på flyplassen Newark, i Sopranos-land rett utenfor New York. Passasjerene går ombord på flyet som om noen timer styrter i et jorde. Noen få uker etter terrorangrepene var dette en flyplass jeg jevnlig pendlet innom under en jobb i North Carolina.

Filtrert gjennom norsk media og fordommer i USA er det vanskelig å skjønne stemningen den høsten. Folk var direkte og personlig redde. Tilbake i Norge følte jeg at nordmenn knapt forsto dette. Noen ganger lurer jeg på om amerikanere er like fremmede for oss som kinesere.

Dette skulle jo liksom være en slags filmkritikk også, så la meg si at United 93 er opprivende og god. Alt er observert på avstand. Ingen personer blir karakterer vi kan identifisere oss med, men alle blir virkelige mennesker med egen handlingsmønstre.

Grunnen til at den hever seg fra godt laget til god ligger i hva regissøren velger å vise. Så snart flyet er på rullebanen avtegner det seg et klart mønster. Mye handler om kommunikasjon, ofte mangelen på dette.

På bakken ser vi hvordan flyveledere prøver å tolke uklare signaler om hva som er i ferd med å skje. viktig informasjon blir utsatt for hviskeleken. Det militære svever helt i det uvisse. Verken autorisasjon eller materiell blir klart til å settes inn i et svar på angrepene.

Konspirasjonsteoretikeren lever i en perfekt verden. USA er stor og mektig og må derfor ha full kontroll over hele sitt apparat av penger, personell og politisk makt. Når apparatet ikke er perfekte, blir det mistenkelig. Derfor blir feil informasjon et bevis på at noe muffens skjedde. Siden USA ikke oppfører seg i henhold til fordommene, må det være noe galt.

Makten er, dessverre og heldigvis, like menneskelig som jeg var i de første sekundene etter bildet av Twin Towers. Rasjonalitet detter sammen og kaos oppstår. Konspirasjonsteorier er derfor ekstremt naive i sin tro på skyggeorganisasjoner som ikke kan gjøre feil. Derfor virker det riktig at de blir tilbakevist i Skepsis, som ellers skriver om overtro og moderne heksedoktorer.

United 93 viderefører tematikken om kommunikasjon inne på flyet. Før aksjonen virker terroristene usikre, fordi signalet om å sette i gang blir utsatt av lederen deres.

Etter at de har tatt over flyet deler passasjerene seg inn i tre atskilte grupper: Terrorister, passasjerer og flybetjening. Først når de to siste begynner å samarbeide, løsner den fastlåste situasjonen. Selv ikke da ligner handlingene på heltemot, det er et nødvendig kaos som tvinger seg fram. De som skulle ha kontrollen ser vettskremt på, uten noen sjanse til å vite hva som er i ferd med å skje og hva de skal gjøre.

Å se på grunnen til at ville teorier oppstår er et godt utgangspunkt for å tilbakevise dem. United 93 er mer enn en dokumentasjon av hva som skjedde og langt unna søtsuppa Oliver Stone ser ut til å ha laget om de samme hendelsene.

Ikke bare er den en av årets beste filmer, jeg tror den vil vokse når hendelsen 9. september 2001 kommer mer på avstand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: