Gjøre seg dummere

På slutten av 80-tallet var jeg så mye av en politisk nerd at jeg leste referat fra Stortinget. Den største vekkeren var Carl I. Hagen. Trykt på papir hang ikke retorikken logisk i hop. Talene og replikkene var tilnærmet usammenhengende. Jeg tviler ikke på at de som satt i salen var imponert, men for meg var illusjonen brutt.

Alle, selv politiske motstandere sier at Carl I. Hagen, er så flink. Etter å ha lest han på trykk har jeg fått et filter installert i øyne og ører. Ofte under intervjuer i avis har jeg tenkt at journalistene har vært snille i redigeringen. Under TV-opptredener har det vært lett å se triksene han bruker.

Jeg kom til å tenke på dette mens jeg leste Simen Sætres artikkel i Morgenbladet om Martine Aurdals bok om Siv Jensen. Han tar for seg hvordan Fremskrittspartiets politikere jukser i møte med journalister. Først og fremst virker han skuffet over at Ny Tids journalist lar seg blende av en dreven politiker.

«Jeg liker henne bedre enn jeg hadde trodd,» sier den kjente feministen (jeg snakker om Aurdal), og Siv Jensen er «så dyktig at hun burde vært med i et annet parti.» Underforstått, mennesker som mener noe helt annet, er vanskelig å like og dumme.

Norsk debatt hadde nok blitt bedre hvis denne typen fordommer hadde blitt skrelt bort. Martine Aurdals synspunkter hadde vært langt mer interessant om han ikke hadde vært så forbauset over å finne likandes og smarte mennesker i Fremskrittspartiet.

Det burde være nok å gå løs på i et møte med Siv Jensen, men det var kanskje ikke oppdraget til forfatteren…?

Mest irriterende for meg med Fremskrittspartiets leder er at hun ofte skrur til meningene sine litt mer enn jeg føler hun selv føler seg komfortabel med. Ofte føler jeg at hun gjør seg enklere enn hun er. Det er langt verre enn å være dum, for det er selvvalgt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: