Inni er vi, kanskje, like

Gud syntes ikke ting gikk etter planen. Verden var i ferd med spore av. Menneskene gjorde så mye rart han ikke likte. De var så vanskelig å kontrollere, spredd rundt over hele verden. Er det noe Gud likte, så var det kontroll. Så han begynte på nytt med en mann, Noa, som var til å stole på.

Verden fikk en CTRL + ALT + DEL.

Så viste det seg at å samle alle mennesker på et sted heller ikke var så lurt. De rottet seg sammen og prøvde å bygge et tårn inn i himmelen. Men der ville Gud være i fred. Løsningen var å spre menneskene over hele jorden og gi dem forskjellige språk. Da ble det en del vanskeligere å legge konspiratoriske planer for å utfordre Gud.

Jeg lurer på hva Gud vil gjøre når han oppdager internett og engelsk…

Babel er en Film fra Sør-festival i miniatyr. En marokkansk gjeterfamilie blir involvert i et angrep på en amerikansk turist. En ulovelig innvandrer i USA må ta en sjanse for å få feiret sønnens bryllup i Mexico. En døv jente i Japan søker desperat kontakt.

Den mexicanske regissøren Alejandro González Iñárritu har tidligere fått parallelle historier til å smelte sammen i Elskede kjøtere og 21 grams. Jeg likte den første godt, men syntes den andre ble pretensiøs uten å komme noe sted. Hvilket viser hvilken vanskelig balansegang filmskapere går når de har så mye på hjertet.

Manuset lykkes veldig godt i Babel. Damen ved siden av meg ga hele tiden fra seg høylytte ‘så forferdelig’-sukk. Og det skjer mye forferdelig her. Likevel er jeg fornøyd med at melodramaet ofte holdes litt igjen. Det virker som om manuset skjønner at vi kan tenke oss hvor ille det nesten gikk, så de behøver ikke vise det. Til tross for tragedien, blir det litt håp igjen.

Klipp og fortellerrytme er mesterlig. Akkurat når jeg begynner å bli komfortabel med historien kommer det et rykk, enten i en ny retning eller til en annen historie. I noen tilfeller er det nesten litt irriterende. I det ene øyeblikket jeg begynte å le og kose meg, ble det raskt kuttet til en blødende kvinne. Litt utmattende, kan det bli i lengden.

Håndverket gjør at jeg holder ut. Klipp, regi og skuespillere fra hele verden skaper en helstøpt film. Eneste som irriterte meg var en litt for påtrengende musikk.

Når alt det er sagt så er en god film ingen garanti for en kino-opplevelse som sitter i. Etter å ha sett Volver gikk jeg svært fornøyd ut, men når jeg satt meg foran datamaskinen hadde jeg lite å si om den.

Kommunikasjonstematikken gjør at Babel fremdeles kverner rundt i hodet mitt. Her ser vi hvordan kultur skaper avstand og misforståelser. Ofte er de små forskjellene vel så viktige som de store. Likevel er det mulig å oppnå forståelse, hvis vi er villige til å lytte.

Filmen har norsk premiere 17. november. Traileren over gir et godt bilde av stemningen i filmen. Terningkast 5 fra meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: