Gilde-minister på glattisen

Min gode venn Terje Riis-Johansen rører litt i landbruksgryta igjen. Han gjør stort sett hva som er mulig for å hjelpe norske samvirkebedrifter som Gilde, Prior og Tine, samme pokker hva resultatet er for norske forbrukere. Nå justerer han en lov for å hindre utenlandske bedrifter å konkurrere med norske.

Egentlig er hele saken en nyttig påminnelse om at raske kursjusteringer og resolutt styring på glatt føre ofte ender i grøften. I 2005 ble det iverksatt en lov (vedtatt for syv år siden) som gjør det mulig å føre norske råvarer ut av landet, for deretter å ta dem bearbeidet tilbake tollfritt.

Målet var nok å få avsetning for norske jordbruksprodukter. Det gikk veldig bra, men så ble altså Gilde-ministeren overrasket over at noen dansker også spaserte inn døren de hadde åpnet. For det var jo bare meningen at gode nordmenn skulle få komme inn.

Resultatet av Riis-Johansens nye lovforslag blir mindre konkurranse og utvalg, sannsynligvis høyere pris. Spørsmålet er bare om ikke den nye endringen også får sine uforutsette konsekvenser. Norge er fremdeles på glattisen, og det er ikke sikkert et rykk i rattet bringer saken i land.

Tidligere handelsminister Odd Erik Enoksen var skeptisk til forslaget. Grunnen er at EU har begynt å rasle med sablene. En ting er å lage ordninger for å støtte norsk landbruk. Noe annet er å målrettet lage en lov som forskjellsbehandler bedrifter fra forskjellige land. Det lukter aggressivt angrep i innledningsfasen til en handelskrig.

Å stå utenfor EU har allerede kostet Norge mye i laksesaken. Selv en EU-skeptisk politiker ser nok at Norge har lite å tjene på ypping på dette området. Sjansen for tap er store.

En nyttårsaften for noen år siden ga meg en mer personlig forståelse for absurditeten i norsk landbrukspolitikk. Jeg hadde planlagt å bruke noe fersk parmesan til middagen. I alle butikken fikk jeg beskjed om at de var utsolgt. Først om noen måneder kom det inn noe nytt. Grunnen var at kvoten for utenlandsk ost var brukt opp i år.

Hvordan politikere og bønder tror vi setter større pris på kvalitetsmat ved å tvinge oss til å kjøpe frysetørret pulverost, er en gåte for meg.

Enda mer absurd er rettferdiggjøringen av å tillate fusjonen Gilde og Prior. De selger nemlig ikke produkter som konkurrerer med hverandre, påstås det fra regjeringen. Så hvis du skal på hyttetur og kjøper kalkunpølser fra Prior på lørdag, kan du variere med noe helt annet, Wiener fra Gilde, på søndag. Eller er du lei av å spise røkt skinke på brødskiven til frokost, kan du skeie ut med noe helt annet, røkt kalkunpålegg.

Forbrukerne hadde tjent på friere handel mellom Norge og Danmark. Like alvorlig er det at Norge er i ferd med å miste all troverdighet i spørsmålet om internasjonal handel. Det blir vanskelig å ta regjeringen seriøst i internasjonale forhandlinger når de hele tiden vikler seg inn i bindingene til samvirkekapitalistene. Argumentene henger bare ikke på greip.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: