Påholden hyllest til broccoli

Nå er det min tur i Nordstaffet, hvor norske web-skribenter utfordrer hverandre. Her er hva Iversen ville at Typisk Tor Andre skulle skrive om: Han skal få lov til å skrive om sitt forhold til broccoli. Bokstaven “G” kan dessverre ikke brukes mer enn én gang i hele teksten, og det er jo litt kjipt siden Tor Andre må skrive minst 250 ord. Lur også inn ordene “sexy”, “vannflaske” og “Chuck Norris”.

George Bush senior proklamerte fornøyd etter å ha blitt president i USA, at nå var det slutt på broccoli i Det Hvite Hus. Det er synd når lederen av den frie verden setter et sånt eksempel for barn med aversjon for mat med eksotisk utseende.

Rart hva man kan bli vant med. Ta en titt på en broccoli-kvast med friske øyne. Utseendet, spesielt toppen, hadde passet bra som dekorasjon i en science fiction-film fra 70-tallet produsert av Dino de Laurentis. Helt på sin plass at barn, ja selv en amerikansk president, tviler på om maten er spisendes.

Kanskje er det smaken noen ikke liker. Problematisk å definere akkurat hva det er. Min påstand om at broccoli smaker som litt bitter blomkål møtte motstand under research til denne artikkelen.

Broccoli er helt OK i min bok, med noen unntak:

  • Bestemor-kokt mat, helt vassen, er uakseptabelt. All smaken koker bort i kålen. Tilbehør til varm mat skal ikke være så bløt at den kan helles på vannflaske.
  • Moren min sjokkerte i en samtale denne uken ved å innrømme at hun brukte frossen broccoli. Hva er vitsen? Kuttes den opp i så små biter som i disse posene, er den like enkel å tilberede i fersk tilstand.
  • Broccoli hører ikke hjemme i kinesisk mat eller wok. Aftenposten snakket om kinesisk broccoli i en matoppskrift, men det er noe helt annet. I mine reisebrev fra Kina ble ordet mini kinakål brukte om dette, så det har en helt annen kvalitet.

Dessverre er det min plikt å si at broccoli er inne i en lite sexy fase av sin karriere. Mer etablert dyrket mat, som andre matrøtter, er inne i hver sine renessanser med puréer, fritterte varianter, samt som annet tilbehør. Eller hvem ville trodd at potet skulle endt opp som pølsebod-mat for 30 år siden? Broccoli havner neppe i samme posisjon på restaurant eller snack food-steder, selv ostebakt eller med hvitløkssmør.

Over de siste tredve årene er karrieren til broccoli litt som den til Chuck Norris. På starten av 80-tallet var han litt eksotisk, et friskt pust for action-entusiaster (litt som Tony Jaa nå). Mot 90-tallet inneholdt filmene hans mindre av særtrekkene ved skuespilleren, som talentet for kampsport.

Nå finnes det sikkert de som tror at han fikk karrieren sin på TV. Vi er så vant til Chuck Norris at det ikke er lett å se hans unike kvaliteter. Han er blitt en pop-kulturell vits, en punch-line i en stand up-rutine, på linje med David Hasslehoff.

For en som har vokst opp på 70-tallet er det fascinerende å fastslå at broccoli knapt fantes her i landet for bare tredve år siden. Nå er den blant det første man tenker på som tilbehør til biffen.

Så broccoli er helt OK, mer eksotisk enn de fleste tenker over, men knapt noe det er lett å like.

Neste utfordring går til fehodeode. Jeg (endelig kan jeg bruke det ordet igjen!) har prøvd å fundere på en oppgave som utfordrer holdningene hans til konspirasjonsteorier rundt 9. september, men har endt opp med noe litt annet: Hva er en rimelig reaksjon for et samfunn på et enkeltstående angrep rettet mot sivile som resulterer i nesten 3.000 døde, enten det skjer i USA, Norge eller et annet land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: