Drømmen om Stephanie

Ta en romantisk komedie. Ribb den for alle tåpelige klisjéer og flaue vitser, slik at bare strukturen blir igjen. Deretter får du en fantasifull kunstner til å tegne fabeldyr, fantasibyer og kruseduller inn i disposisjonen. Resultatet kan bli noe sånt som The Science of Sleep.

Stephane flytter inn ved siden av Stephanie. Etter litt fomling blir det i det minste klart for publikum at de er som skapt for hverandre. Begge er kreative og finner tonen så snart de begynner å lage en båt med skog inni. Problemet er bare at Stephane lever så totalt i sin egen drømmeverden at det er vanskelig å holde kontakten med andre. Ofte tyter fantasien over i virkeligheten.

Jeg hadde forventet en frodig versjon av Amelie fra regissøren av Eternal sunshine of the spotless mind. Spørsmålet var hvor mye av den forrige filmen hans som var manusforfatterens fortjeneste? Minus Charlie Kaufman ble det nok mindre hjerne, mer hjerte og intuisjon. Ganske riktig.

Overraskelsen var hvor god komisk timing Michel Gondry har. Fra første drøm lo jeg så tårene sprutet. Muligens kom de høyeste hikstene i salen fra meg, men det pleier de å gjøre. Etter å ha sett traileren og mens jeg skriver nå ler jeg nesten konstant på grunn av bildene fra filmen. Ærlig talt, andres drømmer er som regel dønn kjedelig, men ikke her.

Kjærlighetskomplikasjonene føles ekte, til tross for alle løyene. Slutten er på en måte lykkelig, men egentlig også litt vemodig.

En stor del av æren for godfølelsen tilfaller skuespillerne. Gael García Bernal klarer å finne balansen mellom ekte følelser og komikk, og spiller det akkurat så stort som nødvendig. Charlotte Gainsbourg konsentrer seg om å få oss til å tro på at personene ville kunne gå i gjennom en komplisert forelskelse og lykkes godt.

Makan, det var en solid godbit i kinosalen. The science of sleep vaker helt i øvre del av filmlisten min i år, så det betyr en sterk femmer som nærmer seg en sekser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: