De kom fra verdensrommet

Både grøsseren Slither og TV-serien Invasion forteller om besøk fra romlinger. Der slutter likhetene. Invasion er psykologi og sakt oppbygging, mens Slithers er et ballespark av en 80-tallsgrøsser med blod og tentakler i alle bauger og kanter.

Etter en kraftig orkan blir et småby-samfunn i Florida isolert. Enkelte av de overlevende forandrer personlighet. Noen snushaner begynner å ane at de merkelig lysende skapningene i vannet tar over flere av innbyggerne. I sentrum for et samfunn av overlevende invasjonsofre står den moralsk ambivalente sheriffen i byen.

Handlingsreferatet over er litt vagt. Her ligger noe av problemet med serien. I de første episodene skjer det litt mystiske saker og ting. Følelsen av at noe er galt blir godt formidlet, men konflikten er høyst uklare. Invasion forventer at seerne er tålmodige, lar karakterene bygge seg opp og at svarene kommer etter hvert. Ikke bare er det uklart hva serien dreier seg om, episodene henger og dingler som plastikkslanger.

Mange har snakket pent om det episke i å planlegge historier over flere år, men det er viktig å huske at TV må fungere som en serie. Et eller annet må fange oppmerksomheten min for at jeg skal se neste episode. Hvis ikke går det som det gikk, seerne mister interessen og serien stopper etter en sesong.

Stemningen holdt, så vidt det var, interessen min oppe til vi nå er midtveis. Tiende episode var øyeblikket jeg bestemte meg for å heve vurderingen fra en svak firer på terningen til en femmer. Endelig ble en episode klart definert fra starten med en kidnapping. I løpet av de neste 40 minuttene ble trusselen invasjonen var forholdsvis forklart og slutten ga meg hakaslepp. De siste episodene har alle vært svært bra.

Produsent Shaun Cassidy har imponert meg før med American gothic. Den tvilsomme sheriffen som kontrollerer en småby er et fellestrekk. Prison break har heldigvis gitt skuespilleren William Fichtner en saftig rolle som FBI-agent på jakt etter rømlingene.

Den nye trenden med tortur-grøssere gjør meg litt skeptisk. Hvor er de gode, gammeldagse filmene som gir grøss pakket inn i en stor mengde sminkede plastikkmonstre, blod og ikke-ironisk svart humor? Jeg tenker for eksempel på Evil dead og Re-animator. Jo da, jeg vokste opp på 80-tallet.

Slither kommer stormende inn som en redning for grøsserentusiaster av den gamle skolen. Et snegleliknende vesen kommer til jorden, invaderer mennesker og utvikler dem til zombier i en liten amerikansk by. En stoisk sheriff med et stort arsenale av tørrvittige replikker er den eneste redningen for verden.

Filmskaperne kan sine genrefilmer. Manuskriptet tar seg god tid med å bygge opp situasjonen. Skuespillerne avleverer både replikker og skrik med upåklagelig timing, noe som skaper sympatiske karakterer. I sentrum står en god blanding av datagrafikk, sminke og ekstreme masker. Spesialeffektene er utført av noen som skjønner svakhetene ved kun å satse på datamaskiner.

Nathan Fillion er nesten for perfekt i helterollen. Han har funnet sin styrke tidligere som kaptein på Serenity i Firefly. Jeg er såre fornøyd, men er redd han havner i karrierefellen til Bruce Campbell: Forgudet av en liten trofast fan-skare, knapt gjenkjent blant det store publikummet.

Oppfinnsomheten i Slither er nesten litt for mye av det gode. Alt blir forsøkt dyttet inn i en film: Romvesener, snegler, zombier og monstre. Selv om den bruker lang tid på oppbygningen, blir vi først skikkelig kjent med det ypperlige sheriffkontoret en tredjedel ut i filmen. Jeg tror filmen hadde vært bedre ved å kutte ned på antallet forskjellige monstre og konsentrert seg enda mer om karakterene.

Ellers er filmen en sann svir for nostalgiske grøsserfans. Her er det mer tentakler, blod og svart humor enn du har sett på skjermen siden genrens velmaktsdager for 20 år siden. En sterk firer på terningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: