Dobbeltgjengere og drømmer

De to siste årene har Satoshi Kon i stadig større grad blitt min favoritt blant anime-auteurene. Som alle gode regissører har han sine kjennemerker. I Paprika opptrer flere dobbeltgjengere, en kollektiv underbevissthet er høyest reell og størstedelen av filmen skjer i en drømmeverden.

Og takk og lov for det. Paprika er del av en under-genre hvor man løser mysterier ved å utforske andre folks drømmer. Problemet er at man ofte er for gjerrig med det vi egentlig sitter og venter på: Lett grøssende, surrealistisk bilder med en egen skrudd logikk.

I tenkemåte, karakterer og tilnærming er Satoshi Kon temmelig vestlig. Animasjonene holder seg på matten med en streng strek, kanskje noen ganger litt for streng, drømmetemaet tatt i betraktning. En liten apokalypse på slutten er det klareste tegnet på japansk klisjé i denne filmen.

Jeg likte filmen godt, men den avslører også noen av svakhetene til regissøren. Han er helt tydelig glad i drømmer, men virker veldig rasjonell i tilnærmingen. Her er det ikke tegn til store, totalt uforståelig landskap, som i en David Lynch-film. Alle de morsomme detaljene virker omhyggelig planlagt og uttenkt.

Et av de sentral motivene i filmen er en vakker-skummel parade som fanger flere av hovedpersonene på sin vei. Sammenligninger med mytologiske skapninger i opptog gjennom Chichiro og heksene, samt feiringene i Ghost in the shell, får Paprika til å blekne litt. Det er vanskelig å ikke sammenligne så like scener.

Til tross for kritikk, Paprika er fantasifull og engasjerende. Uansett hvor mye jeg plukker på denne filmen, så kjøper jeg den på DVD når den blir utgitt. Jeg vil gi den en svak femmer i terningkast.

Twitchs svært positive kritikk
En japansk trailer

Tidligere omtaler av Satoshi Kon på Typisk Tor Andre:
Tokyo godfathers
Perfect blue
Millenium Actress
Paranoia agent

Filmen vises på Oslo Filmfestival tirsdag 21.11.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: