Øl med Smith og Linklater

Noen filmskapere har blitt en slags fjern-venner opp i gjennom årene. Uansett hva jeg måtte tro om kvaliteten på prosjektene deres, så er det nærmest en plikt å se dem. Man svikter ikke en venn som spør om å bli med på premiere-fest. Man ser det som skjer, trekker frem det positive og tar en øl etterpå.

Kevin Smith og Richard Linklater er filmskapere i denne kategorien for meg.

I utgangspunktet hørtes Clerks 2 ut som om den prøvde for hardt å gjenta en gammel suksess. Debuten til Kevin Smith, en skranglete svart/hvit-sak, med hverdagsfilosofi fra latsabber og tapere, kan virke vanskelig å lage i ny tapning. Gleden er derfor stor over at filmen virker ekte, og ikke minst, er hylende morsom.

Berømthetene Kevin Smith senere hjalp til en Hollywood-tilværelse, Ben Affleck og Jason Lee, dukker opp i diskret gjesteroller. Det nærmeste vi kommer stjernerollen, Rosario Dawson, tar akkurat den plassen hun må ta for å være perfekt. Resten av filmene hviler på skuldrene til de samme amatørene som tro til for 10 år siden. Det funker bra og bidrar til at vi ser hjertet som banker i galskapen.

For Kevin Smith tenderer ofte mot det sentimentale og hverdagsfilosofien kan virke banal, men så lenge historien holder beina på jorda og tar utgangspunkt i ekte følelser er alt greit i min bok. Så hjelper det selvsagt også med velplassert, rå guttehumor.

Clerks 2 har filmhistoriens koseligste scene med eselporno, noe som brakte en amerikansk kritiker helt ut av balanse. Merkelig at han ikke så hvor tvers i gjennom moralsk Kevin Smith er i sine kruseduller om hvordan to slappfisker drar seg selv opp etter håret.

Borat var nok morsommere, men jeg har plassert Clerks 2 et par plasser høyere opp på min foreløpig 10-på-topp-liste. Den virker som en rikere komedie-opplevelse.

Derimot er jeg skuffet over Richard Linklaters A scanner darkly. Kanskje er det temaet narkotika som ikke interesserer meg noe særlig.

I en nær fremtid prøver samfunnet å utrydde narkotika-bruk. Politimenn går undercover i drakter som får dem til å se ut som hvem det måtte være. Her blir det høk-over-høk paranoia, både på grunn av etterforskingen og dårlige rusopplevelser.

Thriller-biten fenget aldri helt. Karakterene var tidvis interessante, men stort sett gikk bare skravla på turbo. Sikkert realistisk nok, men ikke særlig fengende. Skuespillerne gjorde sitt beste. Det hjelper lite når de sentrale idéene og manus ikke holder.

Animasjonsstilen kunne gjort nesten hva som helst litt spennende å se på, men jeg føler at tegnefilmen oftere var et hinder for å komme innpå hovedpersonene enn en billig utvei for spesialeffekter.

Jeg gir A scanner darkly en treer. Er jo bra at ikke alle filmer under filmfestivalen er klassikere, det hadde nesten vært litt slitsomt. Tidligere filmer fra Linklater er fortsatt like bra og jeg tar gjerne en øl med han senere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: