Fransk-inspirert kinesisk kjærlighet

I 1989 var jeg på danskebåt-tur med Bamble Unge Høyre. Det var bare en ting som tok oppmerksomheten fra festingen. Hver gang vi hadde mulighet, måtte vi sjekke hvordan det gikk med de kinesiske studentene på Den Himmelske Freds Plass. Under Oslo Filmfestival ble det vist en film som fikk meg til å tenke på stundene foran TVen i ankomst hallen.

Den kinesiske landsbyjenta Yu Hong får dra inn for å studere i Beijing i 1988. Etter en periode hvor hun har problemer med å tilpasse seg, forelsker hun seg i medstudenten Zhou Wei. Vi følger dem gjennom en intens kjærlighetshistorie.

Turen går innom Den Himmelske Freds Plass, men strekker seg også videre frem til tiden etter tusenårsskiftet. Oppmerksomheten er så tydelig rettet mot karakterene at det er vanskelig å si at vi blir kjent med moderne kinesisk historie, men tidsspennet og miljøet gir nærmest et episk preg over en tett kjærlighetshistorie.

Ellers gode kinesiske filmer har irritert meg i det siste. Uansett hvordan de har startet, så har de siste minuttene tatt en krapp sving mot melodramaet. Generelt har jeg ikke noe i mot den genren, det er bare så kjedelig når den blir presset inn på tampen. Jeg var derfor svært spent på om Summer Palace, med utmerkelser fra Cannes, havnet i samme båsen.

Filmingen er vakker, men ikke-overestetisk. Kameraet vet hva det leter etter, men bruker litt tid på å fokusere på det viktigste i bildeutsnittet. Lydbildet bidrar med både lydmiksing med interessant fokus på hva som skjer i bakgrunnen, dramatisk musikk og kinesisk pop. Assosiasjonene går i retning av Reprise og fransk ny-bølge, noe jeg har sett lite av i asiatisk film tidligere.

Regissøren har etter en hastig visning i Cannes fått forbud mot å jobbe i 5 år. Grunnen kan neppe være politikk. Her er det ikke noe brennbart. Hovedpersonene er lite interessert i hva som skjer rundt dem. Sex, utroskap og rotete kjærlighet er nok vel så provoserende for puritanske sensorer.

Jeg er fristet til å si at dette er den beste fastlandskinesiske filmen jeg har sett. En sterk femmer på terningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: