Gammeldags 6-timersdag

Fagforeninger i Norge roter fremdeles rundt med 6-timersdagen, til tross for forskning som viser at den ikke gir de ønskede resultatene. Jeg er ikke særlig overrasket. Frankrike innførte for flere år siden en arbeidstidsreduksjon ned mot 7-timersdagen, uten noen særlig effekt. Utviklingen har vel heller vært negativ når det gjelder utviklingen i arbeidsmarkedet.

I argumentasjonen vi har hørt virker det som om alle med arbeid i Norge er småbarnsforeldre. Med 40 år i løpet av et arbeidsliv, kanskje mer typisk 50 år i fremtiden, er det lett å forstå at behovene endrer seg. En normalarbeidsdag vil passe de færreste.

Min første innskytelse om arbeidstidsreduksjon er, må jeg hvis det gjennomføres eller får jeg lov til å jobbe mer? Jeg har nok av interesser å bruke tiden min på, men liker jobben også. Lystfølelse ved å jobbe er ikke alle forunt, men hvorfor må jeg tilpasse min måte å jobbe på til en sliten industriarbeider?

Best Buy (en slags amerikansk Elkjøp) velger en annen løsning. De hiver alle krav om kjernetid på kontoret over bord. Hva du leverer er det eneste som betyr noe, ikke hvor lenge du har stemplet inn. Denne tankegangen oppfyller bedre enn kortere arbeidsdag kravet om fleksibilitet .

Her ser vi også resultatene LO ønsker å oppnå med 6-timersdagen: Økt produktivitet og trivsel, samt færre som slutter. Forsøkene startet i 2003 og er nå rullet ut til 60 % på hovedkontoret. Mer radikalt blir det når de planlegger å overføre så mye som mulig av filosofien til butikkene sine. Så her er det snakk om en strategi, ikke et uforpliktende forsøk.

Egentlig er ikke 6-timersdagen så radikalt. Det er en utvikling av eksisterende tankegang rundt arbeidstid basert på nasjonale tariffavtaler. Egentlig virker både 6-, 7- og 8-timersdagen mer tilpasset fagforeningenes krav om nasjonale tariffavtaler enn folks ønske om fleksibilitet. LO er så krampeaktig opphengt i tariffavtaler at de tidligere i år ofret en grundig gjennomgang i likelønnskommisjonen av alle sider ved lønnsfastsettelsen i Norge.

Når forskningen nå antyder at 6-timersdagen er en dårlig idé, er det på tide å samle inn alle kortene og stokke på nytt. Da må også hellige kyr som sentrale tariffavtaler revurderes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: