Duellerende magikere, del 2

Omtale av boken filmen The prestige bygger på finnes i del 1.

To magikere begynner med vennlig rivalisering, men etter en fatal ulykke blir det en dødelig kamp om å bli best. De bytter på å være Londons mest omtalte magiker, samtidig som de saboterer hverandre på stadig farligere vis. Til slutt ender det med et mord og en rettssak.

Eller på en måte starter The Prestige der. Historien hopper frem og tilbake i tid, sprer rikelig ut med spor til tilskueren om forklaringen på mysteriene og er forbilledelig klar. Særlig tatt i betraktning at hele filmen en stor gåte: Hvordan utfører rivalene tryllekunstene sine og hva sier det om dem?

Jeg begynner å få mistanke om at en god del av suksessen til regissøren Christopher Nolan skyldes manusforfatter og bror Jonathan. Omarbeidingen av manuset er modig og vellykket i hva som kuttes og endres. For at en film skal være trofast mot kildematerialet, må den endre det på riktig måte.

Skuespillerlaget er godt satt sammen. David Bowie som eksentrisk vitenskapsmann er et vellykket sjansespill. Resten av gjengen gjør også en god innsats. Teknisk er alt solid, men heller ikke mer. Noen virtuos film er The prestige ikke.

Svakhetene i manuset kommer frem først mot slutten. I boken er hemmelighetene en sakte striptease. Du aner ganske tidlig svaret, men er likevel spent på hva som skjer. Til tross for mange spor i filmen, er den mer konstruert for å overraske tilskueren. Forklaringen blir trukket ut og det blir for mye «hepp!» på slutten.

The prestige er solid, smart underholdning. Hvis avsløringene hadde kommet litt mer naturlig eller regien hadde vært mer elegant, hadde filmen vært en femmer. Nå stopper terningen på en sympatisk firer.

Filmen har norsk kinopremiere 12. januar 2007.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: