Dårlig reklame for mer aktivt politisk styreengasjement

Å sitte i et styre i en bedrift eller organisasjon er et stort ansvar. I verste fall kan du som styremedlem blir juridisk ansvarlig for feilgrep.

Jeg fikk et lynkurs i dette for noen år siden, mens jeg i forbindelse med bystyremedlemskap ble oppnevnt til et verv i en boligstiftelse for ungdom. De som hadde gjort saksforberedelsene på leieprisen hadde ikke tatt i betraktning at låneinnbetalingen til Husbanken ikke var avdragsfrie i evig tid. Enorm stigning i leieprisen for boligene som var ment for ungdom i etableringsfasen eller konkurs sto for døren de på grunn av fomling med ballen de første årene.

Hvordan i all verden hadde jeg og et styre fullt med oppegående mennesker kunnet overse denne enkle sammenhengen? Min lærdom er at det ofte er for lett å stole på den som setter dagsorden og skriver referat, men det er også vanskelig å unngå når man skal ta stilling til haugevis av saker. Derfor har jeg stor forståelse for et Storting som vedtar merkverdigheter i lisensordningen for NRK rett før julefeiringen.

Derimot er det vanskeligere å godta det av en styreformann som har møtt klare moteforestillinger fra en administrasjon og revisorer. Aftenposten heller litt isvann i blodet på de mest blodtørstige Hallvard Bakke-kritikerne i dag, men for en gangs skyld deltar jeg gjerne i en lynsjemobb.

Det blir påstått at et endret regnskapsår ikke gir noen endring for lisensbetalerne, det er kun en formalitet. Samtidig er begrunnelsen til styreformann Bakke for nødvendigheten av ordningen at NRK ellers vil tape en halv milliard kroner for 2006 på omleggingen. Liksompengene har plutselig gått fra å være ingenting til å bli kalde cash. Jeg trodde det kun var mulig i ENRON og andre selskaper med kreativ regnskapsføring.

Grunnen er at formalitetene i god regnskapskikk selvsagt ikke foregår i en annen verden enn de økonomiske realitetene. Hvis ikke Bakke og Giske hadde vært oppvokst i en ideologi som insisterer på at børs bare er tull, hadde det nok vært lettere å se sammenhengen alle jurister, revisorer og regnskapsførere insisterer på i denne saken: Operasjonen bryter med reglene andre bedrifter må følge, uansett hvor mye det blir vedtatt en unntakstilstand i Stortinget om at det er lovlig for NRK i denne ene saken.

Norske politikere har alt for lett for å ty til mistillitsforslag til ledere når det har skjedd en feil. I denne saken stemmer jeg i med opposisjonen fordi Hallvard Bakke har gjort usedvanlig slett styrelederhåndverk: Han har lagt seg ut med administrasjon og revisorer i bedriften han er styreleder i, manipulert Stortinget og hatt problemer med å forklare hva som foregår for publikum.

Det har blitt mer enn antydet at en konfrontasjon om denne saken i fjor er en viktig grunn til at kringkastingssjef John Bernander ikke tar en ny periode. Med så dårlig samarbeidsforhold mellom styre og leder, kan det bli vanskeligere å rekruttere en etterfølger.

Til slutt er dette veldig dårlig reklame for at politikerne skal styre statsbedriftene mer aktivt. Hydro/Statoil-diskusjonen er like skuffende. Istedenfor å diskutere hva det betyr for den politiske maktbalansen i norsk oljenæring, konkurransesituasjonen i bransjen og fremtidige inntekter på flere hundre milliarder kroner til statskassen, er det store stridsspørsmålet hva det skal stå på brevarket. Her traff i hvert fall Aftenposten spikeren på hodet i går i en av de beste lederartiklene jeg har lest på lenge.

Regjeringen har for kort tid siden lagt frem en eierskapsmelding med store ambisjoner om sterkere styring. Praksisen tidligere og de siste månedene gjør meg langt fra optimistisk på vegne av bedrifters med politikertunge styrer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: