Utvasket verden

Kinoåret 2007 begynner godt, med en film som med stor sannsynlighet vil dukke opp på neste års favorittliste.

I Menneskenes barn er verden sliten, som en kurv med farget tøy vasket for mange ganger med blekemiddel. Alt håp har forsvunnet etter at ingen klarer å få barn lenger. England holder så vidt ut mot en ellers kaotisk verden som banker på. Hovedpersonen, en tidligere politisk idealist, blir bedt av en opprørsbevegelse om å utføre et oppdrag.

Filmen er basert på en bok av kriminalforfatteren P. D. James. Jeg synes å huske for noen år siden at hun sa at dette ikke var science fiction, det er bare dagens verden sett reflektert i et tivolispeil. Jeg har alltid trodd det var definisjonen på science fiction. Uansett, navnet skjemmer ingen.

Hele filmen maler frem en detaljert og troverdig verden. Det usagte er vel så viktig som det forklarte. Folkevandring, krig, politikk og falsk mediahysteri blir hintet til, uten noen påtrengende pekefinger.

Gjennomgående er stemningen trykkende, men jammen klarer filmen å få frem humor, særlig i møtene med Michael Caine, og noen av de beste action-sekvensene jeg har sett på en stund. De er ofte skutt i lange, kompliserte takninger. Mest imponerende er kanskje finalen hvor hovedpersonene havner i skuddlinjen mellom politiet og opprørerne. Jammen er det mulig å blåse liv i klisjeen om bilen som ikke starter i et knipetak også.

Regissøren Alfonso Cuarón er vel verdt å undersøke videre. Han har laget den beste Harry Potter-filmen og fin film om meksikanske tenåringsgutter på biltur. Little Princess og en moderne versjon av Great Expectations er ypperlig og ektefølt underholdning. Dette har i sannhet vært et bra år for de tre amigos.

Menneskenes barn hadde vært med på listen over filmåret 2006 hvis det ikke var for min sendrektighet i julen. Eneste minuset å melde er at gleden over å besøke Tate Modern blir litt mindre etter å ha sett det som et fascistisk kunstslott.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: