Bacharach skrudd til et par hakk

Fremdeles blir vel Burt Bacharach undervurdert litt i Norge, som en easy listening-fyr med overfladiske popmelodier. I utlandet har det blitt stadig vanligere for artister å putte han inn i familietreet sitt. Iørefallende melodier har en tendens til å skygge for godt håndverk, spennende melodilinjer, solide tekster og sammensatte følelser.

Etter å ha lastet ned No Education og I sing silence fra Plush tenkte jeg umiddelbart på et av mine favorittalbum, Painted from memory hvor Elivs Costello samarbeider med Burt Bacharach. Gode melodilinjer og gjennomarbeidede arrangementer gjorde Plush til musikk det, var lett å høre på, uten at jeg følte at den snakket ned til meg.

Særlig på ‘No Education’ følte jeg også at artisten var sulten på å skru til sangene et par hakk. Etter å ha kjøpt albumene Underfed og More becomes you får jeg inntrykket bekreftet. På begge brukes stemmen for å utfordre klisjéene ved å skape dramatikk. På ‘(I didn’t know) I was asleep’ knekker stemmen til vokalisten når han anstrenger seg. Han bare ler og synger videre, på en naturlig og behagelig måte. Så kan det jo hende jeg går lei etter 50 ganger, men det beskriver noe av den upretensiøse lekingen.

Arrangementene brukes på samme måte for å bryte forventningene, særlig på Underfed. Noen av sangene strekker seg mot symfonisk rock fra 70-tallet. Et annet favoritt album jeg assosierte til var Crime of the century av Supertramp. I Fed Intro bygges temaet opp i 10 minutter. Den typen musikk lages alt for sjelden i dag.

Så har da bakmann Liam Hayes fått betale for sin ambisjoner. Fed ble aldri utgitt i hjemlandet USA, kun på et lite japansk selskap.

Jeg håper filene over tyder på at det kan bli en liten internett-hype rundt en interessant artist. For første gang på lenge har jeg fattet nok interesse for artist til å kjøpe to album. ‘I sing silence’ over er en uferdig mix fra det fremtidige albumet, men høres allerede bra ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: