En advarsel mot Bangkok-tur

Hadde jeg lest Bangkok 8 av John Burdett på forhånd, ikke som flyreise-bok, hadde jeg nok blitt litt betenkt. Og moren min burde holdes langt unna boken.

To politimenn i Bangkok blir vitne til at en amerikansk soldat blir myrdet med en boa og en samling andre slanger. Den ene av partnerne stryker med i et redningsforsøk, dermed bestemmer den andre seg for hevn.

Ferden går gjennom horestrøk, korrupte politistyrker og utlendinger som tror de kan herje som de vil i et fattig land. Dette er ikke et fremmed miljø for helten vår. Han er nemlig sønn av en hore. Som halvt hvit og thai lever han mellom to kulturer. Han gjør sitt beste for å forklare hva som skjer for leseren og en kvinnelig FBI-agent i konstant sjokk over å leve i et fremmed land. Hun finner det vanskelig å forstå både de spirituelle og materialistiske impulsene i Thailand.

Thriller-motoren er interessant og karakterene troverdig. Styrken i boken ligger i beskrivelsen av thailandsk kultur. Boken er skrevet av en amerikaner med lang erfaring fra området. Man kan spørre seg om det hele blir litt orientalistisk, men jeg synes hvordan tankene mine ble utfordret hele tiden underveis var så morsom at jeg lar det spørsmålet ligge. Nå skal en fyr faren min kjenner som har bodd her nede i 18 år lese boken, så da kan jeg vel få en bedre vurdering av hvor korrekt den er.

Til populærkultur å være er Bangkok 8 godt skrevet. Istedenfor en cliffhanger, slutter flere kapitler med setninger som gjør at leseren overraskes og rykkes ut av flyten i historien. Ta for eksempel denne mini-novellen på to setninger om en av mennene moren til hovedpersonen hadde et lenger forhold til:

Fritz var en drittsekk moren min og jeg elsket en stund. De andre var snillere, men av en eller annen grunn klarte vi ikke å elske dem.

Forklaringen viser seg å være langt mer ambivalent enn tolkningen jeg hadde ved første gangs lesing. Og sånn er det med mye som skjer i boken. Ved første øyekast kan noe virke vakkert eller forferdelig. Men under ligger det flere lag som gjør saken mer sammensatt enn man skulle tro.

Skulle det bli laget en film av Bangkok 8, så hadde jeg gjerne sett regissøren av Babel prøve seg på en underholdende historie med mening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: