Thaimat 1: Tom yam kum

Den første dagen i Thailand, på egen hånd, uten noe hjelp, tenkte jeg å begynne forsiktig med engelsk meny og kjente retter. Etter å har trålet rundt i gatene ved hotellet et par timer, fant jeg et hyggelig hull i veggen med en del bord rundt. Flere turister tydet på engelsk meny, mens en stor andel thaier (blant annet fra sykkelverkstedet over gaten) lovet god mat.

Tom yam kum er retten spisesteder måles opp mot, så det måtte jeg selvsagt prøve. Faktisk var det på hjemme på Bekkestua jeg prøvde det første gangen. .Noen ganger i året koker Nelly opp en stor kjele. Blir ikke sammensetningen riktig, justeres den over flere dager. Balansen mellom surt, syrlig og sterk er hemmeligheten bak suppen.

Ingen av smakene stakk nesen lenger frem enn de skulle i min første ekte thai Tom yam kum. Kraften hadde sikker kokt seg inn over lang tid. Bitene av smakstilsetningene sitrongress, kaffeblader og gallarot var store, og måtte sorteres ut. Smaken var vel verdt arbeidet. Det var så godt at jeg hadde lyst til å slikke opp hver siste dråpe av suppen.

Hvor sterk maten skal være, må ikke bli en macho-test. Det er avhengig av rett og ingredienser. Blir det for mye av det gode, reagerer jeg rent fysisk og begynner å hikke. Her var det sterkt, men et par hakk under maksimumsgrensen min (som riktignok har blitt ganske høy med årene).

Foruten sopp var det store biter av to sorter fet, hvit fisk med skinn i suppen. Det var ganske godt, men kraften var absolutt best.

Blekksprut er også et dyr jeg ser etter når jeg spiser ute. Store grillete biter ble dyppet i en dressing med sitronsaft og chili. Stekte grønnsaker var gode, men ordinære. Og uansett hvordan jeg snur og vender på det, babymais passer ikke til noe.

En flaske Singha hører med. Mønsteret på bordene rundt meg var at turistene drakk dette brygget, men thaiene drakk Heineken. Eksotisk øl skal det være!

Et svært vellykket måltid hvor jeg fikk min første ekte tom yam kum. Regner med at det blir flere runder med denne retten i Thailand.

I Oslo har de en god og rikelig porsjon for under hundrelappen på Paleet som kan anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: