Politikk til sang og dans

Stortingsrepresentant Inga-Marte Thorkildsen fra SV var ikke imponert over teaterstykket Høyre-mannen Olemic Thommesen debuterte med denne uken.

– Typisk en konservativ politiker å lage noe så rasjonelt, uttaler SV-representanten. Bare sang og dans engasjerer hele mennesket. Jeg ønsket å lage noe som setter følelsene i sving.

Etter å ha sett generalprøven på hennes musikal Politikk (med undertittelen Idealisme), kan jeg bekrefte at publikum vil få en opplevelse de vil le og gråte av.

Den Norske Opera har allerede meldt sin interesse for å sette opp Thorkildsens verk på en av de mindre scenene i den nye operaen i Bjørvika. Stein Winge vil regissere. Han har tenkt at rollene skal besettes av dverger, arrangere loppesirkus i pausen og la scenografien bestå av 50.000 pingpong-baller.

Musikalen henter elementer fra en lang rekke genre. For å gi et inntrykk av hva publikum kan forvente seg, vil jeg gjerne gi noen smakebiter på hva Stortingspolitikerne har klart å få til så langt.

Prologen er satt 20 år inn i fremtiden. En eldre kvinnelig statsminister fra SV skal overlate stolen til en nyvalgt leder for Høyre. Stemningen er melankolsk, tenk åpningsscenen i Phantom of the opera. Kvinnen ser tilbake på et liv i politisk virke som startet optimistisk, men endte i desillusjon. Musikken er Tomorrow fra Annie, men sunget i moll og med mye dissonans i arrangementet. Det må sies å være et kupp å få Gro Harlem Brundtland til å besøke gamlelandet for denne rollen.

Ganske snart hopper vi til vår egen tid. En frisk SV-jente med fletter og et blidt oppsyn synger en typisk side 20-sang om sine drømmer på vei inn på Stortinget. Kostymet minner vagt om Belle i Skjønnheten og udyret. Så er da også melodien fra åpningen av denne Disney-filmen. Inga-Marte Thorkildsen har valgt å ta denne rollen selv, men ryktet sier at mange i partiet var ivrig på å få denne muligheten.

Fristelser dukker opp på alle kanter. Hovedpersonen synger duetter med politikere fra de fleste partier. Høydepunktene er ’Jeg vil ha en blå ballong’ med Høyre-siden og ’Gøy på landet’ med Senterpartiet. RV er representert med en hoffnarr hvor det musikalske materialet er ganske svakt, men til gjengjeld er den komiske effekten fantastisk. Stein Winge har uttalt at denne rollen inspirerte han til dverg-utgaven til operaen.

Kveldens høydepunkt står imidlertid Siv Jensen for. Med hes, sexy stemme fremfører hun fengselsvokterens sang fra Chicago, ”When your’re good to mama’, til en jublende sal.

Media er representert på fiffig vis med et kor som kommenterer handlingen helt samstemt. Dansingen deres ble litt marsjaktig, der ingen stikker seg ut og skaper kontraster. Regien gjør at det ofte var vanskelig å følge med på hva hovedpersonene og media gjør samtidig, særlig fordi koret ofte overdøver de langt mer interessante soloene.

Hele musikalen er en advarsel om å ta idealismen seriøst. SV-jenten med flettene motstår alle politiske fristelser og unngår derfor å bli den desillusjonerte statsministeren fra prologen. Sluttnummeret er en mer lykkelig fremtid der Gro Harlem Brundtland, som den eldre versjonen av hovedpersonen, rister løs i et heidundrende Bollywood-nummer med alle som har stått på scenen. En forfriskende avslutning, som prøver litt for hardt å være sånn passe etnisk.

I sum viser alle deltakerne en imponerende entusiasme, selv om det skorter en del på gjennomføringsevnen. Det skal bli spennende å se hva Stein Winge og Den Norske Operaen klarer å gjøre med materialet.

Presentasjonen var et svar på følgende Nordstafettutfordring fra ½ lærer: Lag en minimusikal med navnet Politikk. Jeg lot meg rive litt med, så det er vel bare dvergene som er mini. Ble ikke en libretto 25 ord akkurat.Cathrine er at hun skal forklare forskjellen på hunde- og kattemennesker.

Min utfordring til

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: