Tegneserienes gale magiker

«Hva om alt sammen er sant»? står det midt på hjemmesiden til tegneserieforfatter Grant Morrison. Tatt i betraktning at han skriver om superhelter og science fiction, signaliserer spørsmålet at vi har med original å gjøre.

grantmorrison

Jeg har fulgt karrieren hans fra 80-tallet, parallelt med mer kjente folk som Neil Gaiman (Sandman), Frank Miller (Sin City, Daredevil, 300) og Alan Moore (Swamp Thing, Watchmen, League of extraordinary gentelmen). Grant Morrison er muligens minst kjent i dette selskapet, men jeg tror han er min favoritt. Over påsken leste jeg noe av det siste som har kommet fra hans hånd.

animalman

Første gang jeg ble oppmerksom på han var i serien Animal Man. Morrison tok en tredjeklasses superhelt. Gjennom realisme og engasjement for dyrs rettigheter, samtidig som genren ble tatt på alvor, laget han en fascinerende serie.

Nummer 5 er min favoritthistorie i en tegnerserie noen gang. I «The Coyote gospel» blir en karakter som ligner mistenkelig på Per Ulv fra Warner Brothers-tegnefilmene en frelser for karakterer utsatt for vold av sine skapere. Coyote vandrer ut fra sin verden til vår for å tale saken til alle som blir sprengt i luften eller banket opp for vår underholdning.

Dermed er et par linjer i karrieren definert: En kjærlighet for glemte helter. Selv når Morrison skriver kjente karakterer, gir han dem problemer å hanskes med som gjør dem mer relevant. I tillegg liker han å ta en meta. Animal Man ender opp med å refse forfatteren sin kraftig for det han blir utsatt for.

doompatrol

Neste store prosjekt var Doom Patrol, en ny versjon av en superheltgruppe fra 1963 med svært entusiastiske fans. Akkurat som X-men er de sett ned på av menneskene de prøver å redde fra utspekulerte skurker. Faktisk var Doom Patrol først med dette konseptet. Historiene ble tatt så langt ut at de grenset til det absurde.

En relansering på slutten av 80-tallet dro superheltgruppen over i mer kjent og kjedelig terreng. Stol på Grant Morrison til rare opp en serie. Etter halvannet år tok han over og introduserte karakterer som Crazy Jane, en dame med splittet personlighet og en superkraft for hver. En bi-karakter var Danny the Street, en gate med homsete tilbøyeligheter.

Inspirasjonskildene til historiene var Jorge Luis Borges og dadaisme. Det hele hadde en litt skummel surrealistiske stemning, med innfall av hysterisk humor. Min favoritt er når en skurk (med utseende som et kubistisk maleri) presses opp i et hjørne, trekker frem et egg og proklamerer truende «Jeg vil ikke nøle med å bruke det.»

Faren med denne typen galskap er at alt blir litt tiltvunget rart, men i Doom Patrol fra denne perioden fungerte alt som en del av en helhet.

invisibles

Høydepunktet så langt i karrieren er The Invisibles, en serie om en celle anarkistiske terrorister som tar i bruk magi og liberale mengder rusmidler for å knekke den store, undertrykkende verdenskonspirasjonen.

Jeg lånte disse ut til en venn av meg. Ved tilbakelevering spurte jeg hva han syntes. Litt nølende sa han: «Jo, det var jo bra, men tror han at historiene han forteller er virkelige?» Sitatet fra websiden kan tyde på dette. På konvensjon har han visstnok sagt at deler av The Invisibles ble fortalt av en alien som kidnappet han.

Et stykke ut i serien kom min favoritt brevspalte i en tegneserie noen gang. Salget var på vei nedover og tittelen sto i fare for å bli lagt ned. Grant Morrison laget da et magisk tegn som han ba alle meditere til mens de hadde sex på et gitt tidspunkt. Ikke vet jeg om det var grunnen til at The Invisibles fortsatte til forfatteren hadde fortalt det han hadde på hjertet. Jeg bidro i så fall ikke til annet enn at jeg fortsatte å kjøpe tegneserien.

Alt dette får Grant Morrison-tegneserier til å høres rarere ut enn de er. Med unntak av Seaguy synes jeg alt han skriver tar hensyn til at de fleste leser tegneserier for å bli underholdt. Grant Morrison har med stort hell og over lang tid skapt salgsuksesser av helter som X-men, Justice League og, i disse dager, Supermann. Galskapen lurer likevel alltid like rundt hjørnet.

Av de nyere seriene er jeg mest imponert over We3. Her er sirkelen sluttet for min del. Igjen er det dyrs rettigheter som står i sentrum, men uten kjedelig pekefinger. Det militære eksperimenterer med å bruke teknologi for å gjøre søte kjæledyr til drapsroboter.

Hovedpersonene er en hund, katt og kanin brukt i diverse attentater. Problemet oppstår når prosjektet legges ned, noe ikke alle er villig til å godta. Dyrene raser ut i verden i et anfall av hypervold.

Ekstrem nedslaktning utført av de amoralske ‘heltene’ balanseres mot at dyrene får personlighet. Etter et vellykket oppdrag ser hunden opp på treneren sin med store bedende øyne og tungen halveis ut av munnen og sier: «R GUD DOG?» Katten har derimot en annen innstilling. Med smale øyne hveser den frem: «BOSSSSSS! ST!NK! HUNGRY.»

Tegningene bidrar til å gi dyrene personlighet. Frank Quitely sørger for stor detaljrikdom i både karakterer og bakgrunner. Svakheten er at bildene kan bli for mye av statiske illustrasjoner, men tegneren kompenserer for dette med svært oppfinnsom oppdeling av sidene og tegneserierutene.

Et Grant Morrison-prosjekt fra de siste årene jeg bare er sånn passe fornøyd med er Seven Soldiers of Victory. Opplegget er svært ambisiøst med 7 miniserier på 4 numre hver, og enkle hefter for å sparke i gang og avslutte historien. Syv helter er nødvendig for å stoppe trusselen fra de mektige Sheeda som med jevne mellomrom opp gjennom historien angriper jorden.

I løpet av de 30 heftene sneier vi innom de fleste temaene beskrevet i seriene over. Mye er spennende og godt gjort, men jeg hadde følelsen at Grant Morrison hadde gjort det meste bedre før.

Jeg gleder meg til å se hva slags annen galskap fyren kommer opp med fremover. Et par serier må jeg lese meg opp på, for eksempel New X-men og 52.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: