Læring i Silicon Valley

Oppdraget mitt på USA-turen i forrige uke var å finne ut hva bedrifter i Silicon Valley gjør med opplæring. På besøk til bedrifter som Apple, Google, Electronic Arts og Genentech (for å nevne de som var på Wired-listen i år), fikk jeg et innblikk i effektive kompetansestrategier, opplæring i salgsapparat og virtuelle verdener.

Turen ble arrangert av Abelia. I denne artikkelen konsentrer jeg meg om det som kan ha allmenn interesse for de som leser denne bloggen. I tillegg har jeg en del notater om hva det jeg så betyr for jobben min i NetCom.

Med interessante og morsomme arbeidsoppgaver i en stor bedrift, er det viktig å huske hvordan det jeg driver henger sammen med de store linjene. Det er så lett å bli oppslukt av sine egne gjøremål. Sammenhengen mellom strategi og opplæring var et av de store temaene som fanget min oppmerksomhet på turen.

Besøket i Googleplex ga ikke nødvendigvis de største faglige impulsene, men det var en god påminnelse om hvordan en sterk bedriftskultur kan gjennomsyre hele arbeidsmiljøet (sjekk ut foto-essayet i linken). Bygget så på avstand ut som et hvilket som helst hovedkvarter, men innenfor skrek hvert hjørne ut om å bli lekt med.

I resepsjonen hang det en skjerm med søkeord som ble slått opp akkurat da. Noe ble sikkert sensurert, men på de minuttene vi sto og ventet på navnelapp dukket både ‘pupp’ og ‘Ku Klux Klan activities’ opp. På pulten lå en stor ball av kastede navneklistremerker. På alle sider av korridoren var kreative rom for diskusjoner og nettverking.

Vi fikk også en lunsj her. Fotoapparat var forbudt, men jeg kan skrive under på at måltidet kan måle seg med det beste denne uken. Alle ingrediensene var friske, rettene nylaget fra all verdens kjøkken. Og gratis. På veggene sto det merkevareløfte for kantinen som viste hvordan lunsjen hang sammen med Googles strategi.

Mer konkret for læring så vi hvordan en nøyaktig og dristig læringsstrategi formet opplevelsen i Monterey Bay Aquarium. En venn av meg som er biolog kunne fortelle meg akkurat hvor jeg skulle når jeg nevnte noen dager før avreise at jeg skulle til et aller annet akvarium i California. Det er visst et av verdens mest anerkjente.

Visjonen deres er definert som at de skal ‘inspirere til miljøvern i verdenshavene’. Dette følges opp i utstillinger, presentasjon og aktiviteter. Suksessen måles ved å intervjue en familie før besøk og noen måneder etterpå.

Foruten den klare sammenhengen mellom strategi og læringsmål, synes jeg det er altfor sjelden opplæring jobber mot adferdsendring. Å ‘kjenne til’ eller ‘å kunne’ er vagt og vanskelig å måle. Det er først når kunnskapen fører til handling den virkelig har nådd frem. Både norske institusjoner og bedrifter kan ha noe å lære fra Monterey Bay Aquarium.

Fordelen med bedriftsbesøk er at vi får se bedriften. Hadde jeg for eksempel hørt et fordrag om lederlæringen i Electronic Arts på en konferanse, hadde det hele virket litt abstrakt og fjernt. Ved å møte hele opplæringsavdelingen og vandre rundt i lokalene får presentasjonen mer tyngde.

Opplæring av forhandlere interesserte meg mest. I så måte var Apple mest relevant. Lanseringdato av iPhone ble annonsert samme dag som vi besøkte dem. Vi fikk se hele batteriet av kanaler opplæringsavdelingen brukte for å nå ut til et verdensomspennende forhandlerapparat. Det var mye e-læring (blant annet distribuert gjennom iTunes), men også en del elektronisk fordelt skriftlig materiale og et forsterket korps med omreisende konsulenter som ga opplæring i butikkene.

For folk i opplæring er det bestandig gøy å høre at toppledelsen har fokus på opplæring, og vi ble fortalt at opplæringsmaterialet vi fikk se skulle godkjennes av Steve Jobs. Han ville se gjennom det fordi han følte kompetansen i butikkene var kritisk for kjøpsopplevelsen til kunden. Nå ser jeg materialet lakk ut på nettet kun få dager senere.

En interessant teknikk for å spre opplæring til selgere på veien som Genentech brukte var podcast. Etter endt grunnopplæring fikk alle iPod. Opplæring på audio var svært populært mens selgerne reiste fra kunde til kunde. Grafisk material som kunne kjøres ut på datamaskin eller TV ble også sendt til ipoden. Som opplæringskonsulent i NetCom synes jeg all opplæring på mobile enheter er kjempeinteressant.

Virtuelle verdener, for eksempel Second Life, er ærlig talt mest hype i bedriftssammenheng. Det kan kanskje si noe interessant om en ny villighet til å kommunisere i 3D-verdener utenfor en spill-sammenheng, men spørsmålet er hvordan et firma kan nyttiggjøre seg det.

Når DnB og NRK velger å opprette kontor i Second Life er det i beste fall merkevarebygging, og kanskje ikke særlig bra merkevarbygging dersom de ikke vet akkurat hva de vil i en virtuelle verden.

Qwaq imponerte meg derimot kraftig som et verktøy for bedrifter (uten at jeg tror det er direkte relevant for jobben min). De kan opprette spesiallagde virtuelle rom for møter, distribuert peer-to-peer. Siden juksing ikke er så viktig i et 3D-møterom, kan de fordele nettverkstrafikken langt mer elegant en kommersielle verdener.

Enda viktigere er det at applikasjonen er renset for all unødvendig grafikk og dekorasjon. Brukergrensesnitt er tilpasset jobben en bedrift er interessert i: Seriøse møter for team som er spredd geografisk. Foruten 3D-modeller av prosjekter (som skip eller hus), kan de ta med Office-applikasjoner inn i den virtuelle verden og redigere dem sammen. Å se avatarer jobbe sammen om å endre Word-dokumenter og Excel-regneark ga en aha-opplevelse om hva virtuelle verdener kan bli.

3 hektiske dager ga mange idéer til egne opplæringsoppgaver. Finner jeg på noe lurt skriver jeg sikkert noe om det, som jeg har gjort før.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: