På tur i San Fransisco

Etter to og en halv dag (pluss en for 8 år siden) er det bare å slå fast at byen er like sjarmerende som den ser ut som på film. Sentrum ligger ganske tett runde bakker og bukten. Høyhus, fiskehavn med turistpreg og uendelig mengder hyggelige viktorianske hus ligger i gangavstand fra hverandre. Kollektivtrafikken er godt utbygd, og for de som er bedagelig anlagt er det meste av turistattraksjoner bare en femti-lapp unna.

Kabelbanen sto øverst på listen min. På forrige besøk for noen år siden hadde jeg gjort unna Golden Gate Bridge, San Fransisco Museum of Modern Art og Chinatown, så en tur fra Fishermans Wharf til kjøpesentrene rundt Union Square var første prioritet. To baner gikk fra området ved hotellet over bakkene til sentrum.

kabel0001

På toppen tok jeg en tur innom sporveismuseet hvor maskineriet som drev vognene fremdeles lå. Alt er mekanisk. Store hjul driver rundt kablene vognene hekter seg på. Operasjonen av en stang av førereren sørger for at banen hekter seg på riktig linje. Jo hardere han trykker sammen håndtaket, jo fortere går det. Ganske finurlig – men neppe særlig økonomisk og effektivt – system, det eneste i sitt slag i aktiv drift.

Etter å  ha gjort unna DVD-shopping (på Virgin Megastore og et kjøpesenter i Japantown) bar det til det asiatiske kunstmuseet. Det er en sørgelig realitet at samlinger i Kina og Thailand er temmelig amatørmessig presentert. USA vet imidlertid hvordan de skal gjøre en bred presentasjon av asiatisk kunst interessant. Det gleder meg alltid med et museum som viser kontinuiteten ved å blande historie og samtidskunst.
 alcatraz0001

Alcatraz er vel verdt et besøk av flere grunner. For et overblikk over San Fransisco skyline er det kanskje et av de beste (Twin Peaks er heller ikke å forakte for å ta inn over seg hele byen). I tillegg til fengselet var det interessant å få vite mer om det militæret fortet som var utgangspunktet for øyas moderne historie, indianerokkupasjonen på 70-tallet og statusen Alcatraz har som naturreservat.

Fengselet dominerte imidlertid en svært god audioguide med dramatisering av viktige hendelser og forklaringer fra tidligere innsatte og voktere. Dette er en svært populær turistattraksjon, så det er viktig å bestille billetter på forhånd og komme i gang fra morgenen av. Selv i 10-tiden litt utenfor sesong ble det temmelig folksomt.

Golden gate park er et enormt parkområde som konkurrer med de beste i klassen bynære grøntområder. Planteliv av alle typer, uteliggere, bybeboere og kunstmuseer konkurrer om oppmerksomheten.

de Young museumet for moderne kunst har overtatt de tidligere lokalene til Asian Art Museum. SF MOMA i sentrum er nok bedre og mer sentralt, men institusjonen i parken har en geografisk og tidsmessig bredere utstilling.

I parken har de i tillegg til plantene som står ute, et drivhus med mer eksotiske planter, Conservatory of Flowers. Turister med fotoapparat tok ivrig bilder av de fineste orkidéene. Jeg fant separatutstillingen med kjøttetende planter langt mer interessant. Jeg vet det, interessene mine kan være temmelig morbide.

Både parken og byen hadde fortjent enda mer enn de to og en halv dagene jeg hadde til rådighet. Hvilken storby gjør ikke det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: