Språkperler (og litt action) fra Tarantino

Inglourious_Basterd_146484b

Språket i western-serien Deadwood imponerte meg mer enn de tøffe cowboy-historiene. Med banning stablet i oppstyltede anakronistiske teater-replikker, var det en merkelig blanding. Som ananas marinert i chili. Og for dem som lurer, det er fantastisk godt. En dyp søt smak med en spennende pirring på tungen.

Inglorious basterds har en framoverlent fortelling som lett kan avlede oppmerksomheten fra den fantastiske turneringen av språket Tarantino står for i manus og regi. Skuespillerne gjør en helhjertet innsats for å virkeliggjøre visjonen, ikke bare på engelsk, men 4 språk. En østerriker fortalte etterpå entusiastisk hvordan de tyske replikkene viste et godt grep om dia- og sosiolekter.

Aristoteles er kastet på båten. Fremfor en formelpreget og velformet tre-akter, er dette en rekke opptrinn som fungerer hver for seg, samtidig som de bygger opp mot et klimaks. Ønsket om å presse filmen inn i et sett med forventinger kan få det hele til å virke litt rotete, men jeg lot meg villig rive med og satt stor pris på alt som skjedde. Det var det ikke vanskelig å skjønne hvor Tarantion ville ha meg med. Jeg smålo nesten konstant, enten det var en filmreferanse, språkblomster eller en elegant avsløring.

Etter Death Proof var jeg veldig bekymret for at Tarantino helt hadde mistet grepet om den gode replikk. Alt utenom bil-action virket slapt og uinspirert. Inglorious Basterd overbeviser meg om at vi har flere godbiter i vente fra Tarantino. Den vil være vanskelig å unngå når filmåret oppsummeres.

4 kommentarer »

 1. Hjorthen said

  Godt å ha deg tilbake igjen!

 2. norserintrah said

  Det er nesten som om jeg ikke har vært borte. Med unntak av at jeg har en del brutte lenker i 900 gamle artikler.

 3. Iversen said

  Jeg merker at RSS-leseren ble litt blidere med en gang her, TA.

 4. fredut said

  Fersk ananas i båter på pinne dyppet i godt Tandoori-krydder kan også anbefales.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: