Drama og lystspill

upperdog
Gode kritikker av Upperdog var mindre viktig for meg enn en fantastisk debut-film av regissør Sara Johnsen for noen år siden. Vinterkyss virket så kontrollert at jeg var overbevist at norsk filmpublikum hadde mer godt i vente.

I stor grad leverer Upperdog. Hovedhistorien om to halvsøsken adoptert fra Vietnam som kommer bort fra hverandre i Norge er godt utført, i manus, regi og skuespill. Både hovedpersonene og et rikholdig galleri av andre karakterer etablerer seg raskt som mennesker med liv utenfor lerretet.

Unntaket for solide skuespillere er Ole Paus. Likevel skjønner jeg godt Sara Johnsen ville ha han med. Etter Paus nidsang for noen tiår-siden om norsk film («I en sofa fra IKEA sitter far og denger mor…»), er det ganske ironisk å se han hjelpeløst prøve å agere vestkantfar. Og på et sett fungerer det likevel.

Hovedvekten i filmen ligger på karakterene. Temaet tatt i betraktning, klarer Sarah Johnsen å unngå å lene seg for tungt på melodramatiske klisjéer. Personene velger ofte å reagere litt annerledes enn vi er vant til fra amerikanske filmer. Ikke så mye at det blir rart, heller realistisk, noe som gjør det er spennende å følge med.

Upperdog nøler heller ikke med å bruke humor. Til tider blir det rene lystspillet med grimaser og folk som går inn og ut av dører. «Jeg merker en påfallende fravær av renhet», sier Lars Ole Kristiansen i Morgenbladet, og mener at filmen er feig. Helt greit, sier jeg, så lenge det er dyktig gjort. Akkurat som i Vinterkyss har Sara Johnsen god kontroll over virkemidlene.

Mange har kalt Upperdog en flettverkfilm, i samme stil som Shortcut og utallige uavhengige filmer de siste åren. Det er jeg ikke enig i. Historien er for fokusert om adoptivsøskenene og noen få karakterer rundt dem til å havne i den genren. 

Soldaten Per, som plages med en hendelse fra Afghanistan, blir en sidehistorie. Filmen er på sitt svakeste når den forsvinner inn i hans forhold til en journalist som tok bilde av han i et svakt øyeblikk. Det bringer hverken han som karakter eller historien videre.

Upperdog er en solid film, underholdende og vellaget. Forhåpentligvis fører den til at flere ser Vinterkyss også, en film jeg føler fikk et alt for lite publikum når den kom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: