Beatles, med og uten plastikkinstrumenter

«Visste ikke du hadde noe forhold til Beatles», kommenterte noen under spilling med fullt band av The Beatles: Rock Band for noen uker siden. Men det har jeg.

beatlesrockband

Et av mine tidlige musikkminner var første gang jeg kjøpte musikk, en kassett på slutten av 70-tallet, for egne penger. Det førte til en diskusjon med faren min. Han mente det var mye bedre å kjøpe musikken av et cover-band. Det var billigere.

For å gi denne selv-mytologiske historien litt troverdighet, så husker jeg ikke akkurat hva jeg endte opp med. Det jeg husker fra mine første spede forsøk på å bygge en musikksamling var mye Leo Sayer, en Abba greatest hits med gruppen på et tegnet omslag med monsterkostymer og Tina Charles I love to love. Abba holder seg i hvert fall fremdeles.

Faren min endte opp med en kassett med Beatles-covere. Selv da hørte jeg forskjellen. Tror jeg. Den konklusjonen skaper i hvert fall den beste historien.

Mordet på John Lennon var mer enn noe annet det som utløste en mer aktiv interesse for Beatles. Gjennom noen år fikk broren min som regel plater med Elvis og jeg med John Lennon. I denne perioden kjøpte jeg det blå albumet. Det var de senere platene fra gruppe som var mest interessante for meg. Selv ikke kalkun-filmen bygd på Sgt. Peppers med Bee Gees klarte å ødelegge inntrykket.

Når den teknologiske utviklingen gikk sin gang, ble vinyl byttet ut med CD. Langt fra all musikk i samlingen fikk være med meg inn i den digitale tidsalderen. Det blå albumet har alltid ligget der og blitt tatt frem med jevne mellomrom. Beatles har liksom vært der hele tiden, selv om oppmerksomheten snart ble erobret av andre grupper.

Nysgjerrigheten ble vekket når the Beatles: Rock Band dukket opp på radaren for noen måneder siden. Fra og med Guitar Hero II har jeg ivrig kastet meg på bølgen med å spille på plastikkinstrumenter. Hovedgrunnen til at jeg kjøpte Xbox like før jul var ønsket om en harddisk å legge ekstra musikk på.

Rock Band har dessverre ikke hatt like god distribusjon i Norge som Guitar Hero. Etter å ha spilt begge seriene en stund, er det liten tvil om hvem som går av med seieren. Jeg kjøper fremdeles Guitar Hero, men det er ikke det jeg drar frem for å spille en sang eller to.

Fordelen med Rock Band er:

  • Mer edruelige rytmer nærmere melodien, uten behov for å lage kunstige utbroderinger
  • En mer interessant historie/kampanje-modus
  • Mer naturlig måte å utløse bonus på for trommer og sang
  • Trommer og bass føles mer unike, ikke bare gitar med annen rytme
  • Realistisk grafikk
  • Større utvalg og variasjon i musikk
  • Guitar Hero er blitt bedre på samspillet i de siste versjonene, men Rock Band har opptil nå gitt en bedre følelse av å spille i en gruppe.
  • Nesten alle sanger kan spilles fra Rock Band 2, det er ikke nødvendig å bruke flere disker som i Guitar Hero

Ingen tvil om at Rock Band var best egnet til å ta vare på Beatles og spillet leverer som forventet. Kampanjen er ikke så avansert, men det gir en god innføring i Beatles karriere. Utrolig hvordan gruppen beveget seg fra rett-fram rock til eksperimenter og avsluttet med musikk som ga grobunn for populærmusikk utover 70-tallet i løpet av noen få år.

Bildene og videoene som er premier for bra prestasjoner er virkelig interessante. Fantastiske tegnefilmer gjør spillingen underholdende for de som sitter i sofaen og venter på tur også.

Aldri har så mange hatt lyst til å synge før på spillkveldene. Hovedinntrykket er at her er det mye viktig og kjent. Noen merksnodigheter finnes imidlertid. På Within You Without You følte jeg meg mest som en Sitar Hero i en Bollywood-film. I en sangtekst var det forventet bjeffing på tysk som fikk Lucy In The Sky til å virke normal. Likevel, mye av det mest sentrale som gjør seg bra på gitar er med.

Vanskelighetsgraden er forholdsvis lav. De fleste kan trygt legge seg på et nivå høyere enn vanlig. Helt greit for meg. Til syvende og siste er Beatles Rock Band et vellykket fest-spill.

1 kommentar »

  1. […] av netcomrintrah Stua begynner å fylles opp av platikkinstrumenter i all former og fasonger. Guitar Hero og Rock Band er morsomt å spille med fullt band, og slett […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: