Idéer er billige

Mitt drømmeprosjekt innen film eller TV? West Wing satt i et bedriftsmiljø. Det har faktisk gått så langt at jeg har tatt meg selv i å kartlegge en sesong på et titalls episoder, tenkt på noen skuespillere og notert meg noe musikk som kunne passe til viktige scener.

Nå har toget gått. Aaron Sorkin, hjernen bak West Wing har skrevet manuset til Facebook-filmen Social Network. Mange gikk nok i fellen utfra den beskrivelsen og så for seg en billig cash-in på et populært fenomen. Istedenfor får vi et manus i kjent Sorkin-stil. Alle snakker fort, smart og alt for intelligent. Realistisk er det ikke, men bak de litt for slagkraftige dialogene blir vi kjent med mennesker og følelser som verken naturlig mumling eller musikal-numre kunne fått frem.

Trent Reznor fra Nine Inch Nails legger på musikk som høres vagt gjenkjennelig ut, litt fordi han ikke klarer å skrive noe annet, uansett hvor mye han skifter navn til How to destroy angels. Men musikken tar stemningene på kornet, uten å bli for påtrengende. Det er musikk jeg vil ha med meg, fordi jeg plutselig er i humør til å høre akkurat den sangen.

David Fincher er en ekstremt visuell regissør. I utgangspunktet hørtes han ut som et rart valg for en snakkefilm som Social Network. Men det hjelper å vite hvor kamera skal settes når man skal skape dramatikk i rettsforhandlinger og planlegging av en bedrift. Sammen med manus, regi og musikk utvikler det seg en fin og variert rytme gjennom hele filmen. Når vi har kommet vel forbi den mye omtalte første samtalescenen, kommer det en fantastisk sekvens hvor hacking og universitetsfesting er klipt suggerende sammen.

Facebook skygger litt for historien. Jeg kjøper bare ikke at dette er hele sannheten. Tesen om at Mark Zuckerberg laget Facebook fordi han ble dumpet og sammenbitt mumler at driften må utvides etter å ha blitt avvist for andre gang, blir for enkelt. Kanskje er det som Zadie Smith sier (hun gikk på Harvard på den tiden Facebook ble lansert der) i essayet ’Generation Why’: Social Media er en film laget om 2.0-folk laget av 1.0-folk som ikke helt forstår social media.

Det spiller ingen rolle. Mitt utgangpunkt når jeg ser ’filmer fra sanneheten’, er at alt er fiksjon. Det er en morsom tanke at dette er en film om samtidshistorie, men det har lite med å gjøre at jeg liker den så godt. De evige temaene om kreativitet og lojalitet er det som fascinerer.

Når det så gjelder skuffelsen over at noen har tatt idéen min med en film i West Wing-stil om bedriftslivet, punkterer Mark Zuckerberg elegant dagdrømmen min. Som han, etter hukommelsen sier i en forhørsscene, hvis jeg hadde hatt idéen til en sånn serie så kunne jeg bare ha laget den. Idéer er billige, det er utførselen som teller.

Artikkelen er tidligere publisert på Fus-bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: