Laks i oppvaskmaskinen

Det kan høres ut som et absurd triks å tilberede laks i oppvaskmaskinen, men det er flere gode grunner til å velge denne metoden. Etter å ha lest om det flere ganger over noen år og sett noen lage det i vår, prøvde jeg meg på det for første gang på Fettlaget i går.

Fettlaget er en sammenkomst av gode venner som møtes hver høst for å forberede seg på vinteren med frilynt matlaging. En viktig del av opplegget er at alle kommer med sitt bidrag, helst noe som er jaktet, fisket eller plukket selv. Jeg er ikke akkurat det største friluftsmennesket, så i konkurranse med retter som hver forteller en liten historie må jeg finne andre måter å vekke oppmerksomhet. Som å lage mat i oppvaskmaskinen.

Utgangspunktet er en Salma laksefilet fanget i kjøledisken på Ultra. Del stykket opp i passe store serveringsbiter og putt hver av dem i en pose med dobbelt zip-lock, eventuelt en annen beholder du er sikker på at ikke lekker væske inn eller ut.

Smakstilsetningen som puttes opp i posen sammen med laksen inviterer til eksperimentering, men her er det jeg brukte i går:

Et terning godt, salt smør
Noen korianderblader
En klype vårløk
Litt finhakket chili
Et dryss lime-skall, bare det grønne
To teskjeer presset limesaft

Målet var å få en mild asiatisk-inspirert sur/søt/salt/sterk-smak som ikke overdøvde smaken av en god fiskebit. Det lønner seg å la posene ligge og godgjøre seg noen timer på et kaldt sted.

Det er ingen grunn til å frykte at fisken ikke blir stekt nok i oppvaksmaskinen. Det skal faktisk ikke så mye til. På nettet har jeg sett tips om å bruke høyeste temperatur, men hold heller programmet på 50 grader uten skyll og tørk. Fisken skal være gjennomvarm og falle fra hverandre i flak når du pirker borti den. Bestemor vil imidlertid rynke på nesen og klage på at den er rå. Da er laksen perfekt.

Hold såpe og oppvask unna matlagingen. Kjør helst maskinen på en vask uten vaskemiddel før laksen blir satt inn.

Legg innholdet i posen opp på en liten tallerken og server som en for- eller mellomrett.

Tilberedingen i oppvaskmaskinen gir langsteking på svak varme som får alle smakene i råvarene frem på en fin måte. I tillegg er det en fin metode for å gjøre klar en rett på forhånd uten å gå i veien for de som bruker komfyren, ovnen og kjøkkenbenken. Og så må jeg innrømme at sjokkeffekten av å lage mat i oppvaskmaskinen også har en viss verdi.

Mottakelsen av retten var veldig god. Diskusjonen dreide fort i retning av hvilke andre retter som kunne tilbredes i oppvaskmaskinen og om tørketrommelen kunne brukes til noe morsomt.

Jeg drakk en Wittmann Riesling Trocken 2009 til laksen, noe som passet ypperlig.

Og takk til Thordur for mange gode tips til oppskriften!

Artikkelen er tidligere publisert på Fus-bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: